Debatt

Hvis ikke noen tar til vettet snart, sier jeg takk for laget til Radio Norge, P4 og NRK radio

Da har vi allerede fått oppleve den første radiotausheten som vil møte landet del for del fra nyttår.

Radiotaushet: For å være klar med DAB i tide, har man skrudd av FM i tunnelene mellom Trondheim og Værnes allerede nå. 

Saken oppdateres.

I tunnelene mellom Trondheim og Værnes har man ikke mulighet til å kjøre FM og DAB samtidig, så for å være klar med DAB i tide, skrur man like godt av FM allerede nå.

Jeg kjører disse tunnelene med jevne mellomrom, så jeg burde vel ha oppgradert til DAB i bilen min nå. Det koster meg bare ca. kr 5000,- hvis jeg vil ha en DAB-radio som er integrert med originalradioen i bilen, dvs. som kan styres fra den skjermen der jeg styrer alt fra i bilen i dag.

Da får jeg vel bare bære over med at i denne løsningen fremstår radiokanalene som spor fra CD-skifteren, og at det kan ta inntil 20 sekunder å skifte kanal, og at jeg må bore hull i taket på bilen for å montere en antenne som gir god nok mottakskvalitet.

Jeg kan selvfølgelig gå for en litt billigere løsning, med en adapter som tar imot DAB-signalene, og sender dem videre til originalradioen via FM-båndet. Det blir en ekstra liten skjerm i bilen, og å drive kanalskifte fra denne er sikkert ikke mer trafikkfarlig enn å sende en SMS fra mobilen.

Er du opptatt av familieliv? Da bør du lese om pappaen som opplever fotballen som et stort pyramidespill, der barneidretten er et endeløst mas etter mer dugnad

Mange radioer

Så DAB i bilen bør jeg vel fikse nå, den andre bilen vi har kan vel vente til et tidspunkt nærmere FM-slukkingen. Da bør jeg vel samtidig skifte ut radioen på stua, den på kjøkkenet, radiovekkeklokka på soverommet, radioen i garasjen, den i snekkerbua, de to radioene på hytta, den i campingvogna og samtidig kjøpe en ny mobiltelefon med DAB i stedet for FM, i tillegg til nye hørselvern med DAB selvfølgelig.Jeg har sikkert glemt en radio eller to nå, men det finner jeg jo ut av når nettet er slukket, så jeg kan få erstattet også disse. Jo, nå kom jeg på at jeg glemte den lille bærbare jeg har med meg på fjelltur for å høre værmeldingen. Men den er det jo ingen vits i å erstatte uansett, for langt inne i fjellet så er det jo ikke DAB-dekning.

Men sorry, Radio Norge, P4, NRK Radio og eventuelt andre som kun vil sende via DAB. Det kommer ikke til å skje. Det blir nok til at jeg vil lytte på lokalstasjoner der det er mulig, og så lenge det er mulig, ut over det blir det nok Spotify o.l. som blir løsningen.

Les også debattinnlegget: Om du er en vanlig arbeidstaker slik som meg, så liker du sikkert ikke å stresse om morgenen


Mister lyttere

For NRK spiller det vel liten rolle om dere mister meg og tusenvis av andre lyttere. Men hva med dere som driver kommersielle stasjoner og er avhengig av reklameinntekter?

Har det ikke sneket seg inn en liten tanke hos dere om at lyttertallene faktisk kan gå så kraftig ned at dere vil miste store reklameinntekter? Hvis ikke, foreslår jeg at dere nå i månedene frem mot slukkingen gjennomfører noen lytterundersøkelser om hvor mange som lytter på dere i de tidligere omtalte tunnelene.

Kanskje vil det da gå opp for dere at det vil være svært klokt å utsette slukkingen noen år?

Vi går nå baklengs inn i fremtida, med en teknologi som store deler av fagmiljøet er skeptisk til (f.eks. IKT Norge), og med en dekningsgrad som er altfor dårlig (og da tenker jeg arealmessig og ikke befolkningsmessig).

Hvis ikke noen tar til vettet, og får utsatt FM-slukkingen så vil jeg bare få sagt: Takk for alt, så lenge det varte!

Hør våre kommentatorer snakke om hylekor, regjeringskrise, boikott og svart fredag.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå