Debatt:

Edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til sårbare personer, som kommer ut fra utestedene

I stedet for å overnatte hos en ukjent mann, ble hun fulgt til nattbussen av natteravnene.

Farlig fest: «Natteravnene i Trondheim sentrum vil fortsette å se etter sårbare personer som blir geleidet bort av en mann og spørre henne: «Kjenner du mannen?» forteller Karl Sellgren i dette debattinnlegget.  

Saken oppdateres.

To av våre flotte frivillige natteravner deler dette om deres natteravnvandring i Trondheim sentrum natt til søndag 5. desember:

«Kl. 02.50 ser vi et par, hun uten jakke, han holder armen rundt damen på en holde-deg-fast-måte. Damen ser for øvrig ut til å holde seg bra på beina uten hjelp. Vi bestemmer oss for å følge med dem.

Mens en av oss trøster en ung, gråtende person på en trapp går den andre bort til de to og spør jenta uten jakke: «Kjenner du han?». Jenta svarer nei og takker ja til å bli fulgt av oss til bussen hjem i stedet.

Etter at vi har spurt henne er hun veldig klar på at hun ikke ønsker å bli med mannen, selv om mannen insisterer på at hun skal bli med han. Han bor i en leilighet bare få skritt unna. Uten jakka si står jenta der svært eksponert i sin tynne bluse. Vi gir henne to fleecepledd i det vi får henne skysset ombord i siste nattbuss. Hun gir oss hver vår gode klem som takk.

Hvis det ikke hadde vært for fagmøtet i oktober med voldtektsteamet i politiet hadde vi ikke tenkt tanken på å spørre om hun kjente han.»

Her er to eksempel på at folk fremdeles svever i den villfarelsen at de eier sine barn


Flere voldtektsanmeldelser

Politiet forteller oss at de forventer 130 voldtektsanmeldelser i Sør-Trøndelag i 2016, mot 60 til 70 anmeldelser normalt. Det er en økning på 100 prosent på ett år.

Statistikken forteller dem at åtte prosent av voldtektene dreier seg om overfall, 12 prosent har en bekjent som mistenkt, 19 prosent gjelder hendelser utendørs eller i taxi, mens 60 prosent klassifiseres som nachspiel-voldtekter. Typisk i en leilighet etter at offeret har vært på en fest.

Svært mange av de anmeldte voldtektene i 2016 – kanskje halvparten, dvs. 65 stykker – har skjedd etter at den krenkede har vært på skjenkested i Trondheim Sentrum.

Det er mer enn en anmeldt voldtekt per helg etter at krenkede har vært på skjenkested i sentrum i gjennomsnitt. Vi kan anta at for hver anmeldelse er det ni som har opplevde en voldtekt, men ikke anmelder.

Potensialet for at vi som natteravner kan forebygge voldtekter er stort. Selv om vi bare har appellert til den «bedre» fornuften til den sårbare av to på vei hjem, at vedkommende kun har sluppet en ubehagelig opplevelse som vedkommende helst hadde vært foruten om vi ikke hadde intervenert, så skal vi fortsette å spørre. De sier at de ønsker at vi bryr oss.

Les også debattinnlegget: Ottervik og co har ikke peiling på hverdagen til Trondheims småbarnsforeldre


Mange har hatt blackout

Ofte er de unge kvinnene flaue over sin situasjon, enten de er overstadig beruset, eller at de som her, har somlet bort jakka si. De føler det trygt å «bli beskyttet» av en mann som tilbyr seg hjelpen, selv om de egentlig ikke ønsker å bli med han hjem. Da kan vårt lille spørsmål være forskjellen: «Kjenner du han?»

22 prosent av dem som anmelder har hatt blackout, 66 prosent rapporterer tvang.

Blodprøvene viser at de som anmelder oftest har hatt svært høy promille, så høy at det ofte er snakk om akutt alkoholforgiftning.

Fikk du med deg dette debattinnlegget: Hvis ikke noen tar til vettet snart, sier jeg takk for laget til Radio Norge, P4 og NRK radio


Bekrefter mistanke

Politiet bekrefter våre mistanker om at edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til sårbare personer som kommer ut fra skjenkestedene. De framstår svært elskverdige og høflige under bli-kjent-fasen. Siden på kvelden opplever de unge damene voldtekt av den samme mann, i en leilighet, eller på vei et sted.

Natteravnene i Trondheim sentrum vil fortsette å se etter sårbare personer som blir geleidet bort av en mann og spørre henne: «Kjenner du mannen?». Som politiet fra voldtektsteamet sa: «Det verste som kan skje er at dama skjeller dere ut.»

Kirkens Bymisjon, som organiserer natteravnvandringene i Trondheim sentrum, skulle gjerne hatt flere frivillige, særlig nå i førjulstida. Mange av våre faste natteravner leser til eksamen eller er opptatt på andre måter denne tida.

Hør våre kommentatorer snakke om faren for regjeringskrise, sjakk som action-TV, julenostalgi på TV og kulturkrangel.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Kirkens Bymisjon, som organiserer natteravnvandringene i Trondheim sentrum, skulle gjerne hatt flere frivillige, særlig nå i førjulstida, forteller fagansvarlig Karl Sellgren. 
        
            (Foto: Privat)

Kirkens Bymisjon, som organiserer natteravnvandringene i Trondheim sentrum, skulle gjerne hatt flere frivillige, særlig nå i førjulstida, forteller fagansvarlig Karl Sellgren.  Foto: Privat

På forsiden nå