Debatt

Noen ganger har jeg tatt meg selv i å vise fingeren til bilister som kjører på rødt over fotgjengerfeltet

Hei du som gasser litt ekstra på i et forsøk på å rekke over fotgjengerfeltet før lyset skifter fra gult til rødt. Du vet hvem du er, og jeg har en høne å plukke med deg.

Kjører på rødt: «Til alle dere som prøver å spare de dyrebare ti sekundene ved å kjøre på rødt – tenk dere grundig om fremover.» skriver Nora Rasmussen. 

Saken oppdateres.

Dette innlegget er hovedsakelig basert på mine erfaringer med fotgjengerovergangen ved Rema Rosenborg, men det er et utstrakt problem i byen, og det er flere som burde føle seg truffet av denne kommentaren.

Jeg er en møllenbergbeboer, og har vært det i fire år. Her trives jeg godt, mellom gammel trebebyggelse, studentkollektiv, barneskole, ungdomsskole og kommunale boliger. Folk i alle aldre er bosatt her, og det er liv i gatene på dagtid (og nattetid).

Rapport fra Midtbyen: Edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til sårbare personer, som kommer ut fra utestedene


Velger å gasse på

Generelt er bilister flinke til å holde lav fart på Møllenberg. Det virker som om flesteparten av dem som kjører i smågatene på ingen måte har et ønske om å kjøre på en av de mange fotgjengerne som beveger seg i området.

Fotgjengerovergangen over Stadsing. Dahls gate ved Rema oppleves helt annerledes enn Møllenberg for øvrig. På tross av at området brukes mye av barn, unge og eldre, opplever jeg stadig – gjerne flere ganger i uken – at bilister velger å gasse på for å nå over fotgjengerovergangen før det blir rødt.

Å vente de ti sekundene det tar for lyset å bli grønt igjen, den tiden har de helt tydelig ikke til overs. I stedet velger de å ta sjansen på at barna som venter på å få gå over veien ikke går ut i veien det øyeblikket de får grønn mann. Det er en svært skummel sjanse å ta.

Her er to eksempel på at folk fremdeles svever i den villfarelsen at de eier sine barn


Blir rasende

På oversiden av Stadsing Dahls gate er Rosenborg ungdomsskole. Nå kan ikke jeg snakke på vegne av alle nordmenn, men jeg var i alle fall ikke på mitt mest oppmerksomme i ungdomsskolealder. Alt var generelt rart, og det siste jeg tenkte på var at grønn mann kanskje ikke betyr at det er trygt å krysse veien.

Litt nedenfor overgangen ligger Bispehaugen barneskole. Små barn er lært at det er den grønne mannen som betyr at man kan gå over veien. Dette gjelder ikke overgangen nevnt her.

Det gjør meg rasende at bilister ikke tar hensyn til disse gruppene. Eller til oss andre, for den saks skyld. Jeg har på ingen måte heller lyst til å bli påkjørt.

Les også kronikken: Hvor ren er «ren» vannkraft?


Viser fingeren

Noen ganger har jeg tatt meg selv i å vise fingeren til bilister som kjører på rødt når det venter fotgjengere ved overgangen. Ikke spesielt pent eller sofistikert, men det er et forsøk på å fortelle de som sitter trygt inne i bilene de prøver å bruke som drapsmaskiner, at det legges merke til at de bryter loven.

Ofte ser de forferdet ut, de som legger merke til meg. Det syns jeg er helt greit. Kanskje, bare kanskje, tenker de seg om før de kjører på rødt neste gang.

Til alle dere som prøver å spare de dyrebare ti sekundene ved å kjøre på rødt – tenk dere grundig om fremover. Ikke bare er det dere holder på med ulovlig, dere risikerer faktisk å være ansvarlig for at noen blir alvorlig skadet eller i verste fall dør. Når det skjer vil nok de ti sekundene ikke virke spesielt viktige lenger.

Hør våre kommentatorer snakke om faren for regjeringskrise, sjakk som action-TV, julenostalgi på TV og kulturkrangel.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå