Debatten

Årsaken til at jeg er blitt en slik innbitt DAB-tilhenger

«Nå kan jeg få med meg Dagsrevyen, selv om jeg står og klyver ved eller er ute og måker snø.» skriver Kjell O. Rømma i dette debattinnlegget.

DAB-fan: Det har vært for mye klaging på DAB-radioen, mener Kjell O. Rømma, som selv er blitt DAB-fan.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Mens vi nå nærmer oss den planlagte slukkinga av FM-nettet, har debatten tatt seg opp til stadig nye høyder.

Slik jeg har forstått, ut ifra innleggene her i Ordet fritt, så er holdninga kun negativ. Det argumenteres med at vi vil oppleve et søppelberg av dimensjoner når alle FM-radioer nå skal skrotes. Det argumenteres også med at dekninga i tunneler sikkert aldri vil bli bra, og oppe på fjellet skal visstnok ikke DAB-radioen fungere i det hele tatt. Skifte til DAB i bil skal visstnok være så kostbart at det trolig blir ingen som har råd til det. Det siste jeg leste var at DAB-radioer også bruker mer strøm enn FM-radioer.

Fikk du med deg dette debattinnlegget: Hvis ikke noen tar til vettet snart, sier jeg takk for laget til Radio Norge, P4 og NRK radio


Bor ved gjenbruksstasjon

Jeg har arbeidsplassen min like ved innkjøringa til en gjenbruksstasjon, og legger godt merke til toget av biler og fullastede hengere som passerer hver tirsdag og torsdag stasjonen har åpent.

Mengden av møbler og husholdningsutstyr, hageutstyr og elektronikk av alle slag som kastes hver uke, gjør at en nesten blir skremt av hvordan samfunnet er blitt.

Om det kommer en del gamle FM-radioer i tillegg, vil det neppe merkes spesielt. Uansett, da alle skrota sine fullt brukbare monstre av gamle bredskjerm-fjernsyn for en del år siden, var det ingen som sa noe, i hvert fall ikke hva jeg kan huske.

Les også debattinnlegget: Noen ganger har jeg tatt meg selv i å vise fingeren til bilister som kjører på rødt over fotgjengerfeltet


Må bli bra dekning

Når det gjelder dekninga har de som styrer med dette sagt at målet er at alle tunneler som har FM-dekning også skal få DAB-dekning. Selvfølgelig må det bli sånn, har ingen grunn til å tvile på at de ikke mener det de sier om akkurat det.

Når det gjelder dekninga på fjellet så ser vi ut ifra dekningskartet at det ofte blir bedre dekning jo høyere opp vi kommer. I praksis så stemmer dette, i alle fall her på Fosen. Problemet er søkk i terrenget og daler litt vekk fra befolkningssentra. Med en god, utvendig antenne vil som regel radioforholdene bli bra om du bor eller har hytte i slike områder.


At det skal være så kostbart å bytte til DAB i bil mener jeg er bare tull. Ikke i velstandslandet Norge. Har du råd til dyr bil, har du sannsynligvis også råd til radio i bilen. Blir det trasig går det an å kutte litt ned på annen luksus. Er du mindre bemidlet går det greit da også, en DAB radio, eller et adapter til bilen, koster uansett ikke mange hundrelappene.

Men sats på utvendig antenne her også, kanskje kan du bruke den gamle antennekabelen og bare skifte, eller trimme antennepisken hvis du ikke vil ta nytt hull i taket.

Sykepleierne ved St. Olav er bekymret: Regjeringens «mer til sykehusene» vises ikke her hvor pasientene er


Strømforbruket

Jeg har ikke sjekka strømforbruket på en DAB-radio i forhold til en FM-radio. Normalt skal det ikke trenge å være noen spesiell forskjell. Dette har mer med hvordan radioen er utforma rent teknisk. En enkel kjøkkenradio eller en bilradio vil sannsynligvis konsumere like mye strøm uansett om det er ren FM eller DAB/FM.

Er du så heldig å ha en gammel Tandberg Sølvsuper eller Huldra stående, så er DAB-adapter midt i blinken. Krystallklar lyd ut av gammel, god forsterkerteknologi.

Til slutt vil jeg nevne årsaken til at jeg er blitt en slik innbitt DAB-tilhenger: Nå kan jeg velge i radiokanaler jeg aldri før kunne få inn oppe i dalstrøket her. Kommersielle kanaler hører jeg ikke på, hater reklame. Men nå kan jeg fint svitsje mellom NRK P1, P2, Alltid Nyheter eller P1+, alt etter som en går lei av for mye jåss, plagsom nymotens musikk eller sport.


Før hadde jeg bare P1 og måtte bare slå av når radiosporten ødela en ellers trivelig radiokveld eller søndags ettermiddag.

Nå kan jeg få med meg Dagsrevyen, selv om jeg står og klyver ved eller er ute og måker snø. Trenger ikke nødvendigvis se!


Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsuka med Venstres Jon Gunnes som gjest i studio.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå