Nettradio er et alternativ til både FM og DAB som har eksistert i mange år.

Dette innlegget er endret: Innleggsforfatterens jobbtilknytning er lagt til, og et avsnitt om hans egne radioapper er tatt ut.

Hele Norges utvalg av radiokanaler er nemlig tilgjengelig gjennom internett, og kommer til å fortsette å være det. Ingen slukkinger å bekymre seg for her, altså. Lydkvaliteten er også like god, og ofte bedre enn både DAB og FM.

Har du ikke lyst til å kjøpe en nettradio heller, sier du? Ingen problem! Du har med stor sannsynlighet allerede en smarttelefon eller et nettbrett. Alt du trenger å gjøre da, for å få tilbake alle radiokanalene som har blitt borte (og mange flere til), er å laste ned en radioapp.

Les også: Dab-nedtur i nord for de store

Kryr av apper

Det kryr av radioapper i både Apples App Store og Googles Google Play. Mange radiokanaler har sin egen app, men disse spiller kun deres kanal(er).

Utenlandske apper har mange norske kanaler med i utvalget, men bærer preg av å ikke være helt oppdatert, slik at noen kanaler ikke fungerer og noen mangler. Det samme kan sies om mange av gratisappene som finnes.

Vil du ganske enkelt ha samtlige norske radiokanaler i én app, på en oversiktlig måte som er enkel i bruk, er det bare noen få radioapper som får dette til.

Opptatt av debatt? Les også: Ikke tre trønder-stereotypien din nedover Trondheim som en gammel skinnvest, Koteng

Radiolyd i stua

Så hvordan får man radiolyden ut i stua eller bilen? Her finnes det mange muligheter. Alle er enkle å få til, og som en bonus kan du også lytte til Spotify, o.l. på samme måten. Det er god sjanse for at du allerede har utstyr som støtter en eller flere av disse tilkoblingsmetodene:

Trådløst via Bluetooth: Det finnes et hav av Bluetooth-høyttalere, og mange bilstereoer har også Bluetooth innebygget. Se etter den blå Bluetooth-logoen.

Trådløst via AirPlay eller Chromecast: Har du en enhet koblet til høyttalere som støtter disse, kan du overføre lyden trådløst over hjemmenettet (WiFi).

Via USB: Dersom du finner en USB-port på bilstereoen, stereoanlegget eller høyttaleren, kan du koble telefonen til her med telefonens ladekabel. Da får du dessuten ladet samtidig.

Mer debatt: Jeg ser meg i speilet. Føler meg sårbar og annerledes. Er jeg verdt å elske?

Dokking

I en dokkingstasjon: Her setter du telefonen fra deg i en høyttalerenhet som også lader telefonen i samme slengen.

Via hodetelefonutgangen: Alle stereoanlegg, høyttalere med innebygget forsterker, og mange bilstereoer, har en inngang merket AUX eller LINE IN. Her kan du koble deg til med en god gammeldags lydkabel.

Via FM: Visste du at du kan ha din egen private radiokanal på FM? Ved hjelp av en FM-sender som fås på Clas Ohlson, o.l. for 2–300 kroner, kan lyden sendes via FM til en vanlig FM-radio. Signalet rekker bare et par meter, så noen kringkasting kan man ikke akkurat kalle det. Lyden blir ikke like klar og ren som ved de andre metodene, men det fungerer.

Å prøve ut nettradio koster svært lite, og sjansene er gode for at du finner ut at dette er et fullverdig alternativ til å bruke penger på en eller flere nye DAB-radioer.

Richard G. Nielsen er programmerer og eier av plaza.no, som blant annet lager radio-applikasjoner.

Hør våre kommentatorer snakke om Krf-landsmøtet, regjeringskabal og teatersjef-søkere

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter