«Her kan forsterkes en midtbycampus som har alle forutsetninger for å bli et forbilde for universitets- og byutvikling over hele verden.» skriver arkitekt Ole Wiig i dette debattinnlegget.

Det forventes at Norges største universitet tenker stort og ikke blir for opphengt i kortsiktige løsninger. Like mye som byen må tilrettelegge for NTNUs utvikling, må de ta ansvar de også. NTNU kan og bør være en drivkraft i utviklingen, sammen med byen. Dette gir synergier tilbake til universitetet - at det blir attraktivt og spesielt å studere og forske ved NTNU. Da kan man ikke begrense seg til et veikryss på nedsiden.

Istedenfor å bygge seg inn i parken, og begrense opplevelsen av høyskoleplatået med sin kneisende hovedbygning, er Kalvskinnet den ideelle urbane campus. Den forener alle de positive egenskapene ved en byintegrert campus – og peker seg ut som et opplagt sted for etablering av universitets senter for kunst, arkitektur og musikk (KAM).

Opptatt av debatt? Les også: Jeg er lykkelig og ville ikke vært livet jeg har levd med diagnosen foruten

Store synergier

Her kan oppnås store synergier med regionens viktigste kultur- og kunstinstitusjoner – teater, kunstmuseum, kunstindustrimuseum, olavshall, symfoniorkester – ja, som nærmeste nabo til regionens store kinosenter med mange kinosaler som store deler av døgnet kan brukes til universitetsformål.

NTNU beskriver selv på sin hjemmeside med stolthet Kalvskinnet som universitetets «mest sentrale campus omtrent midt i bykjernen av Trondheim». Ikke noe sted i regionen vil studentene og andre ved universitetet ha større mulighet til å oppfylle rektors mål om at de kommer til å «bompe borti» ikke bare hverandre, men også borti alle andre relevante miljøer samt et pulserende bymiljø.

Mer campus-debatt: Pass på at ikke Campus-prosessen løper løpsk

Campus Norge

Campus Kalvskinnet kan sies å være selveste Campus Norge. Vår nasjons eldste vitenskapelige institusjon er Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab med sin sentrale og høyst levende plass på Kalvskinnet. Her kan forsterkes en midtbycampus som har alle forutsetninger for å bli et forbilde for universitets- og byutvikling over hele verden.

Rundt om i verden er både innovasjons- og universitetsmiljøer på vei bort i fra de tradisjonelle mer inneklemte «universitetsghettoer» eller «innovasjonsbygg». De erstatter dette med urbane universitets- og innovasjonsdistrikt, hvor hovedmålet er et mye bredere samspill med hele bredden av industrielle, kulturelle og sosiale miljøer som kjennetegner et urbant sentrum.

NTNU gjennomfører nå en arkitektkonkurranse hvor 4 av 5 finalister er i strid med formannskapets vedtak om å la park være park og heller utvikle universitetet mot Midtbyen. Konkurransen ble igangsatt før premissene ble lagt. Dette er en useriøs måte å drive konkurranse på, med manglende respekt for arkitekters arbeid og med mange bortkastede timer.

Hør våre kommentatorer snakke om Krf-landsmøtet, regjeringskabal og teatersjef-søkere

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter