Debatt

Jeg tror tv-serien «13 reasons why» får unge som sliter til å se hva det gjør med alle rundt

«Forskere mener den vil ha negativ virkning på unge som sliter. Jeg mener tvert imot at tv-serien er viktig» skriver ei 21 år gammel jente i dette debattinnlegget.

Omstridt: TV-serien «13 reasons why» har skapt stor debatt. Mange mener den romantiserer selvmord. 

Saken oppdateres.

Det er mye snakk om Netflix-serien «13 reasons why» («13 gode grunner») i disse dager. Noen hyller den, mens andre mener den er for skildrende.

Jeg har vært nødt til å se den stykkevis fordi den treffer meg. Jeg har vært nødt til å ta pauser, da serien tar meg tilbake til vondere tider.

Mange snakker om at «13 reasons why» romantiserer selvmord. Forskere mener den vil ha negativ virkning på unge som sliter.

Les også: Det har vært alvorlige hendelser, inkludert selvmord og selvmordsforsøk, blant ungdom i Trondheim den siste tiden.

Les også: Slik snakker du med barn og unge om problemene


Mener tvert imot

Jeg mener tvert imot at tv-serien er viktig. Ja, den skildrer selvmord, voldtekt, mobbing og mange andre ting hovedpersonen «Hannah» gikk igjennom før hun valgte å begå selvmord.

Men når alt fokuset i media ligger på det at «Hannah» begikk selvmord etter en rekke forferdelige hendelser, så overser man det serien egentlig handler om: De som sto «Hannah» nær, de som måtte leve videre uten henne.

Akkurat dette er det jeg tror gjør denne serien så viktig, for det er det jeg sitter igjen med.

Opptatt av debatt? Dette innlegget er lest over 170.000 ganger: Mammahjertet blør. Jeg ville mye heller hentet en full russegutt hjem klokka fire om natta enn å se han bøyd over pc-en på gutterommet


Det som dro meg tilbake

For en stund siden tenkte jeg på- og planla å ta mitt eget liv. Men det som alltid dro meg tilbake fra tankene og planene, var alle jeg visste måtte leve videre uten meg.

For til tross for at jeg følte meg verdiløs og uelsket, så visste jeg innerst inne, at foreldrene mine, familien, de få ordentlige vennene jeg hadde, måtte fortsette å leve med at jeg ikke orket å kjempe mer.

De kom til å bli sittende igjen med ett stort tankekaos og en haug med ubesvarte spørsmål, de kom til å bli sittende igjen med en stor del av smerten jeg selv bar.


Her får du hjelp
  • Kirkens SOS, døgnåpen telefon: 22 40 00 40
  • Mental Helse, døgnåpen og gratis: 116 123
  • Røde kors, åpen mandag-fredag 14-20: 800 333 21. På deres nettsider kan du chatte, diskutere og sende mail.
  • På nettsiden til Voksne for barn finner du også råd.
  • Alarmtelefonen for barn og unge, gratis og åpen 15-08 og døgnåpen på helligdager og i helger: 116 111
  • Kontakt fastlegen din, som også kan henvise deg videre til for eksempel psykolog.

LES OGSÅ: - «13 reasons why «kickstarter» viktige samtaler


Dette gjorde inntrykk

Det er nettopp dette som gjorde inntrykk på meg med «13 reasons why». Ikke «Hannahs» kassetter, hennes «avskjed». Men «Clays» kamp for å forstå, hennes foreldres kamp for å finne sannheten, finne ut hvordan datteren deres kunne forlate dem slik.

Jeg tror og håper at denne tv-serien får unge som sliter, og har tanker om å avslutte livet, til å se hva det gjør med alle rundt.

Og at de prøver å kjempe videre, om ikke for seg selv, så for alle rundt seg, til de til slutt klarer å kjempe for seg selv.


Hør våre kommentatorer snakke om hvordan vi kan snakke med barna om de vanskelige tingene

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå