Debatt

De har tatt fra min søster noen ekstra år å leve

«Den tiden man får ekstra når man har en dødssykdom er så utrolig viktig» skriver Hanne Falstad i dette debattinnlegget.

SØSTRE: «Mitt store ønske er at Beslutningsforumet omgjør sitt vedtak slik at min søster kan få noen år til å leve» skriver Hanne Falstad (til høyre) om søsteren Eva Flått.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Beslutningsforumet for nye metoder, har tatt fra mange brystkreftrammede flere ekstra år å leve.

JA til brystkreftmedisinen Kadcyla som gir brystkreftrammede forlenget levetid i flere år.

Kadcyla er tilgjengelig over offentlige budsjett i 18 europeiske land, blant annet i Sverige og Danmark. Men ikke i Norge.

Les også Stein Arne Sæthers kommentar: Hvem får leve, hvem må dø?

Handler om å leve

Jeg vil rette oppmerksomheten mot et mer rettferdig samfunn. Et samfunn der de svakeste stemmene blir hørt, der man stiller kritiske spørsmål til de som bestemmer, der viktige beslutninger blir gransket.

Beslutningsforumet for nye metoder har tatt fra min søster ekstra år å leve. Det handler om å leve.

Min søster har brystkreft og har tilmålt tid igjen å leve. Hun var en av få som i fjor høst fikk den livsforlengende medisinen Perjeta. Denne behandlingen har gitt henne forlenget levetid.

Les også: Nytt nei til brystkreftmedisin


Beviselig effekt

Kadcyla er en ny type medisin som har beviselig effekt på min søsters krefttype. Men den 23. juni 2017 vedtok Beslutningsforumet for nye metoder (et forum i Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten) nok en gang å si nei til å ta dette inn i Norge.

De tvilte seg frem til et nei, sier lederen Lars Vorland. De sier medikamentet er nyttig, men prisen er for høy. Det vil koste ca. 100 millioner å behandle alle berørte brystkreftrammede i Norge som Kadcyla virker på.

Som et perspektiv til prisen, så har byggeprosjektet på Stortinget sprukket med hele 700 millioner kroner. Norge har råd til Kadcyla.

Opptatt av debatt? Les også: Hvil i fred min venn, du hadde fortjent bedre enn en minnelund som ser ut som en bussholdeplass


Dødssykdom

Den tiden man får ekstra når man har en dødssykdom er så utrolig viktig.

Beslutningsforumet har tatt fra min søster ekstra år å leve.

Mitt store ønske er at Beslutningsforumet omgjør sitt vedtak slik at min søster kan få noen år til å leve.

Å få forlenget livet med flere år, som denne medisinen gjør, har stor betydning.

Mer debatt: Vi våknet til øredøvende bråk fra nabotomta og måtte til slutt rømme huset


Til dere som bestemmer

Når et godkjent preparat blir brukt i mange europeiske land, skulle det bare mangle at en ikke tilbyr det i Norge også.

Til dere som bestemmer i Beslutningsforumet – dere fire administrerende direktører i de regionale helseforetakene, Lars Vorland Helse Nord, Stig Arild Slørdahl Helse Midt Norge, Herlof Nilsen Helse Vest og Cathrine M. Lofthus Helse Sør-Øst:

Det er lov å ombestemme seg.

Det handler om å leve


Hør våre kommentatorer snakke om kristne verdier, norsk og trøndersk kultur og litt valgkamp. Gjest: Ingvild Kjerkol (Ap)

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå