Debatt

Skjønner du hva Dylan synger, Sivert Bjørnstad?

Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad oppga nylig Bob Dylan som favorittartist. «Jeg må innrømme at jeg ble noe forbauset» skriver Ivar Sognli i dette debattinnlegget.

«Mye i det du sier og skriver i ditt politiske liv kan tyde på at du antakelig ikke helt har tatt innover deg hva Bob Dylan skriver», mener Ivar Sognli om at Sivert Bjørnstad er Dylan-fan.  Foto: Chris Pizzello, Ap

Saken oppdateres.

I forbindelse med mandagens stortingsvalg hadde Adresseavisen et intervju med Fremskrittspartiets lokale førstekandidat.

Jeg må innrømme at jeg ble noe forbauset da jeg leste at Bob Dylan var en musikalsk favoritt.

Er det melodiene, fraseringene, den særpregede stemmen, eller tekstene som fascinerer?

Les Sivert Bjørnstads politiske selvangivelse her: Liker Margaret Thatcher, Jo Nesbø og Bob Dylan


Dylan-sitater

Sivert Bjørnstad, «How does it feel, How does it feel, To be on your own, With no direction home, Like a complete unknown, Like a rolling stone?»

Med noen sitater fra Bob Dylans rikholdige litterære produksjon kan det være greit å reise spørsmålet om du egentlig forstår hva han prøver å fortelle deg.

Opptatt av debatt? Les også: Kjære RBK, i næringslivet heter spillerkjøpene deres fiendtlig oppkjøp


Politisk ståsted

I din liberalistiske verden av personlig frihet sier Dylan noe du kan tenke på, «No one is free, even the birds are chained to the sky». Fra ditt sjølsikre politiske ståsted kan du også prøve å forstå at «Because something is happening here. But you don’t know what it is. Do you, Mr. Jones?».

Videre kan du muligens tenke litt ekstra på at «Sometimes it’s not enough to know what things mean, sometimes you have to know what things don’t mean». Du kan trolig med fordel samtidig tenke litt over hva som ligger i «I say there’re no depressed words, just depressed minds». Og kanskje er det til og med dette du skal forholde deg til i fortsettelsen: «Don’t criticize what you don’t understand».

Mye i det du sier og skriver i ditt politiske liv kan tyde på at du antakelig ikke helt har tatt innover deg hva Bob Dylan skriver og kanskje mener om det landet som kan virke å være et politisk forbilde for deg: «Even the President of The United States of America sometimes must have to stand naked».

Mer debatt: Jeg har nesten gitt opp å få meg fast jobb. Er utgått på dato. Ubrukelig


Lytt ordentlig

Jeg synes du fra nå av skal lytte til Dylan på en ordentlig måte, slik at du muligens kan evne å forstå noen og noe av de svært motsetningsfylte språklige bildene og fortellingene hans. Mye av det du sier offentlig tyder på at så ikke er tilfelle.

Ta da i det minste med deg følgende humanistiske råd: «Don’t hate nothing at all, except hatred». Og et helt personlig råd fra Dylan kan du vel også med fordel suge litt på: «If you try to be anyone but yourself, you will fail; If you are not true to your own heart, you will fail. Then again, there’s no success like failure».


Det er, som du kanskje skjønner, mange grunner til at du virkelig skal begynne å lytte for å forstå. Kanskje blir politikken litt annerledes da og kanskje kan du til og med begynne å se på deg sjøl og verden på en litt annen måte. Det hadde vært en klar fordel. Dylan sier det slik: «A hero is someone who understands the responsibility that comes with his freedom». Er du med?


Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

HTML: Påmeldingsskjema nyhetsbrev (Mailchimp, ukens meninger)

Innleggsforfatteren: Ivar Sognli er avdelingsleder ved Charlottenlund videregående skole 

Innleggsforfatteren: Ivar Sognli er avdelingsleder ved Charlottenlund videregående skole 

På forsiden nå