Debatt

Informasjonsflyten fra skole og SFO er heftig. Det siste jeg trenger er en app som maser på meg

Det kom 20 meldinger på Meldeboka i løpet av bare ei uke, forteller Nina Hafsmo i dette debattinnlegget.

Informasjonshelvete: Informasjonsflyten fra skole og SFO på appen Meldeboka er heftig, mener innleggs forfatteren. 

Saken oppdateres.

Denne uka kunne jeg telle intet mindre enn 20 meldinger sendt på Meldeboka, Trondheim kommunes nye app (liten firkantet dings på smarttelefonen som det blir for mange av etter hvert) for å erstatte den blå, analoge meldeboka som etter grunnskolen ser rimelig slitt ut, men fungerte.

Når man nå likevel høres ut som rimelig motvillig til all teknologisk utvikling, er det bare å pøse på:

1. Trenger jeg beskjed om at fototidspunkt er endret fire ganger? Nei. Hvis ungen er møkkete eller ikke har det perfekte antrekket går det bra. Jeg vil at lærerne bruker tid på at ungene har det bra framfor å bruke tid på å sende ut dette på Meldeboka. Jeg stoler på at fotografen drar over fjeset med en Kleenex hvis snørra / leverposteien / skinkeosten er for omfattende til at bildet kan publiseres i en skolekatalog.

Les også: Lærerne oppfordrer til vennegrupper, og den som våger å si imot blir sett rart på og skjelt ut


2. Møtetidspunkt endres opptil to til tre ganger pr. uke. Mange foreldre sender innspill om at det er viktigere hendelser enn foreldremøter; som eksempelvis allidrett. Hvorvidt flertallet er enige i dette stiller jeg meg tvilende til, men her gjelder kanskje prinsippet «den som roper høyest osv.»

I utgangspunktet er det jo bedre at lærerne og andre bruker tiden sammen med elevene og ikke på timeplantekniske finesser som endres annenhver time pga. fotografering eller foreldre som tenker at en time på ettermiddag er mer verdt enn alle timer ungene er på skolen i løpet av en uke.

Hvor ble det av forutsigbarheten? Ikke vet jeg, men jeg gidder snart ikke sjekke Meldeboka før siste ti minutter før det siste antatte tidspunktet. Lett å planlegge andre hendelser? Nei. Fleksibilitet er fint det. Til et visst punkt.

3. SFO ønsker påmelding til SFO i et tidspunkt som allerede er betalt for. Vinterferie, høstferie osv. Uting. Trenger ikke si mer.

Opptatt av debatt? Les også: En søndag ble far rett og slett lagt før klokka 15.00Forstår at kommunen er presset på økonomi og ansatte, men plassen er betalt på forhånd, jeg sier fra til lærer hvis ungen er syk eller har planlagt fravær. Det er ikke alltid slik at man vet på forhånd, gjerne opptil ukevis, hvordan ferier fortoner seg.

Plassen er betalt for, tilbudet innskrenkes år etter år, kommunen bør kanskje passe seg, med en såpass blå regjering er det her vanvittig godt spillerom for private aktører, tipper de allerede banker hardt på døra.

Spørsmålet er hvordan dette blir besvart av dem som i dag har (en viss) søskenmoderasjon og som er helt avhengig av støtte fra Nav for å få jobbhverdagen til å gå opp. De med penger kan kjøpe seg ut av en dårlig deal, de uten kan ikke.

Anbefaling: Lag kommunens tilbud godt nok og attraktivt nok til at man får ny regjering ved neste valg. Alle skal med, eller?

4. Meldinger om lus, bursdager og manglende bibliotek-lånekort kan også nevnes, informasjonsflyten er heftig.

Mer debatt: De 500 elevene på Sjetne skole er blitt brikker i et uverdig svarteperspill


For å oppsummere:

Mye informasjon fra et system som er innført uten nevneverdig prøveperiode forventes å fungere optimalt fra første stund begge veier, fra skole/SFO/barnehage til hjemmet og fra hjemmet til de nevnte kommunale instanser.

Hvis ungen din er sjekka ut fra SFO på Meldeboka og likevel ikke er å finne når man har gleda seg til å hente ham eller henne etter 50/50 ordning blir man stressa. Det siste jeg trenger er en app som maser på meg.

Det første jeg trenger er å vite at når ungene har en 40 timers uke på sin ukentlige jobb, så har de også analoge voksne (også kalt IRL – in real life) som ser dem, vet hvem de er og hvordan dagen har vært. Appen er mindre hjelpsom på akkurat dette per i dag. Mulig en mail til IT-brukerhjelp i kommunen hjelper, men jeg tviler.

Man kan i sammenheng med dette undres hvorfor ungene og ungdommene trenger å planlegge sin egen kort- og langsiktige framtid. De tenker kanskje at det trenger de ikke, fordi den blir uansett forandret – i siste liten.


Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå