Debatt

Barn skal ikke gifte seg

Barnebruder: Shahida Akhter Shorna snakker om barneekteskap på en konferanse i Oslo. Hun snakker om hvordan hun jobber for å avbryte barneekteskap.Foto: TORSTEIN Bøe, NTB

Saken oppdateres.

Kjære fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Det står i norsk lov at 16- og 17-åringer kan gifte seg med samtykke fra foreldre og tillatelse fra deg. Hvorfor er det lov?

Hvert andre sekund blir en jente gift mens hun ennå er barn. Det skjer over hele verden og er et grovt brudd på FNs barnekonvensjon.

LES OGSÅ: Noen må forklare gutta at de må nøye seg med sexenBarneekteskap er et stort globalt problem som fører til overgrep, helseproblemer, fattigdom og tap av skolegang for millioner av jenter. I mange land blir omtrent halvparten av jentene gift før de fyller 18 år. FNs bærekraftsmål sier at verden skal få slutt på barneekteskap innen 2030. Norge skal også bidra til dette.

Hvis vi skal endre verden, må vi starte med oss selv! Unntaket som vi har i vår lov, er det samme smutthullet som i andre land bidrar til at millioner av jenter blir gift mens de ennå er barn. Hvordan kan vi i Norge fordømme land som tillater barneekteskap, når vi tillater det selv?

LES OGSÅ: Den farlige bildedelingenDe siste ukene har ungdom over hele Norge arbeidet for å opplyse jevnaldrende om lovverket. Vi kaller oss selv Wedding Busters, og vi har nå over 8000 ungdom bak oss, når vi sier at norsk lov må endres. Jeg har samlet brev fra 250 ungdommer bare fra min skole, Trondheim Katedralskole, som alle stiller det samme spørsmålet: Hvorfor kan barn bli gift i Norge? Til sammen 516 brev fra ungdom i hele Sør-Trøndelag er nå på vei til deg, kjære fylkesmann.

LES OGSÅ: Hallooo foreldre, hvor er dere?Det skal ikke være opp til foreldre, lokale eller religiøse ledere eller myndigheter å vurdere om barn er modne nok til å gifte seg. Å gifte seg er noe man skal bestemme helt selv når man er voksen. Barn skal ikke gifte seg!

Alle land må innføre en absolutt 18-årsgrense for ekteskap. Også Norge.

Hør våre kommentatorer snakke om situasjonen etter valget, Oslo-pressens DAB-fortvilelse og regjeringens nikab-forslag

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Ønsker du å motta aktuelle meninger i innboksen?

Abonner på nyhetsbrevet mitt og få ukentlig innblikk i hva jeg mener er viktige debatter og interessante meninger, både i Adresseavisen og hos andre. -Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.


Emma Marshall, (17 år)

Emma Marshall, (17 år)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå