Debatt

Fri oss fra telemarknedslaget

Stilskifte: Vi må akseptere et jamsides nedslag. Argumentet er at det er tryggere enn telemarknedslaget, og derfor bør aksepteres av hensyn til hoppernes sikkerhet, skriver innsenderen. Her viser Roar Ljøkelsøy hvordan et telemarknedslag i dag ser ut.  Foto: RICHARD SAGEN

Saken oppdateres.

Nå som hoppsesongen er i gang, ville det være interessant å få en diskusjon om stilbedømmingen. Mitt ærend er at vi må akseptere et jamsides nedslag. Argumentet er at det er tryggere enn telemarknedslaget, og derfor bør aksepteres, av hensyn til hoppernes sikkerhet.At det er tryggere bevises av at hopperne ikke tør sette telemarknedslag når de hopper «bakken ned». Simon Amman hadde en stygg ulykke, og nå tør han ikke sette telemarknedslag. Kvinnene forsto dette. For noen år siden var det ingen av dem som satte telemarknedslag. Nå har de dessverre tatt etter mennene. Tenk på hva som skjedde da Jan Boklöv introduserte v-stilen. Han ble straffet kraftig på stilen. Men han hoppet lenger enn alle andre. Da innså man at dette var den aerodynamisk riktige stilen, og den ble akseptert. Det samme bør skje med nedslaget. Jamsides nedslag er tryggere enn telemark, og derfor er det det riktige nedslaget, og bør aksepteres.

INTERESSERT I DEBATT? LES OGSÅ: Nytt NAV-bygg uten handikap-parkeringArgumentet for telemarknedslaget er først og fremst at det er mer estetisk. Men det er ganske tvilsomt, fordi dagens hopputstyr ikke tillater et vakkert telemarknedslag. Når en hopper setter det ene benet litt foran det andre, og gjør et lite kniks i knærne, så sier Remen Evensen «nydelig nedslag». Men det er det ikke! Et ordentlig telemarknedslag ser man på opptaket av Arnfinn Bergmann i OL i 1952. Estetikk er også en vanesak. De fleste syntes nok at Boklöv hoppet stygt, men nå er vi enige om at en rolig og dristig flukt i v-stil er en nytelse å se på. Slik vil vi også venne oss til jamsides nedslag.

LES OGSÅ: Slik er virkeligheten i Gamle Åsvei på Byåsen

Et annet argument for telemarknedslaget er tradisjon. Man tenker Morgedal og Sondre Norheim. Men det er rart at andre nasjoner aksepterer en norsk tradisjon som kan øke risikoen for skader for deres hoppere.Hvis vi sløyfer kravet til telemarknedslag, hva er det da igjen å dømme? Nei, kanskje det beste er å sløyfe stildømmingen, så hopprenn blir avgjort av målbare kriterier, og ikke av vurderinger som ofte kan sprike mye, så premielista ikke alltid er rettferdig.

LES OGSÅ: 50-åringer med nye leiligheter har gjerne svarte suv-er som de skal ha for å komme til hytta

På forsiden nå