Debatt

Jeg har nylig giftet meg. Mot min vilje. I en alder over 60 år er jeg blitt tvangsgiftet

«Jeg ønsker ingen gratulasjoner i anledning min nye sivilstatus. Derfor underskriver jeg anonymt» skriver «Ufrivillig nygift» i dette debattinnlegget.

«Den som tvang meg til å inngå ekteskap var verken min far, min mor eller min ektefelle. Det var Statens pensjonskasse» skriver innleggsforfatteren. Bildet er et illustrasjonsfoto. 

Saken oppdateres.

Jeg har nylig giftet meg. Mot min vilje.

Den som tvang meg til å inngå ekteskap var verken min far, min mor eller min ektefelle. Det var Statens pensjonskasse.

Min ektefelle og jeg traff hverandre i forrige århundre. Etter hvert flyttet vi sammen. Vi ønsket ikke å gifte oss, men så det som viktig å ha gjensidig økonomisk trygghet i forholdet. Derfor skrev vi både samboerkontrakt og testamente.

Opptatt av debatt? Les også: Sjelden har misforholdet mellom handling og straff vært større enn i Giske-saken


Var på pensjonskurs

Disse ble jevnlig revidert etter hvert som vår livssituasjon endret seg, blant annet da vi fikk felles barn og kjøpte bolig.

Begge har arbeidet de fleste år i statlig/kommunal virksomhet. Begge har betalt inn til offentlige pensjonsordninger i snart et halvt århundre. Blant annet til Statens pensjonskasse.

Våre arbeidsgivere har invitert til pensjonskurs. Statistisk sett vil vi begge oppleve å bli pensjonister. Etter hvert skal vi dø. Sannsynligvis ikke samtidig. Det vil si at en av oss blir «etterlatt». Da mottar lengstlevende ekstra ytelser fra pensjonsordningen, såkalt etterlattepensjon. Trodde vi.

Mer debatt: Kjære dere som er så heldige å ha barn rundt dere. Glem ikke oss tanter og onkler som ikke har egen kjernefamilie


Gjelder kun for gifte

Men vi har som sagt vært på kurs: Der lærte vi at i Statens pensjonskasse gjelder denne ytelsen kun for gifte.

Vi skriver 2018 og fortsatt forskjellsbehandler altså Statens pensjonskasse gifte og samboere, til tross for felles barn og flere tiår på felles adresse.

Ulike partier har toet sine hender og lovet snarlig opprydding. Så langt er ingen endring i sikte.

Det er ikke småpenger det dreier seg om. Det kan tvinge lengstlevende til å måtte gå fra boligen.


Derfor er jeg tvangsgiftet. I en alder av over 60 år. I Norge. Jeg ønsker ingen gratulasjoner i anledning min nye sivilstatus. Derfor underskriver jeg anonymt.Hør våre kommentatorer og gjest Mads Bones snakke om Trondheim som kulturby, humorens kår, klimapolitikk, Giske-saken og søndagsåpne butikker

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå