Debatt

Da forsto jeg plutselig at der vil det komme et skilt med «Trøndelag» og et raseri veltet opp i meg

«Dette er et raseri jeg ikke klarer å bli herre over. Det er kommet for å bli» skriver Dordi Skuggevik i dette debattinnleget.

Da jeg kjørte av ferga på Halsa, forstod jeg rent fysisk at her på Halsakaia ville jeg måtte passere et skilt med «Trøndelag», skriver innleggsforfatteren. Bildet er på Kanestraum-sida. 

Saken oppdateres.

I går kjørte jeg tur/retur Surnadal-Kristiansund. Jeg har i teorien og intellektuelt visst at vi om kort tid vil møte skiltet «Trøndelag» når vi passerer Kvammen ved grensa til Rindal – på vei fra Surnadal – nordover gjennom Rindal. Jeg har visst at Trøndelag vil komme til å strekke seg til Halsafjorden, men i går gikk det opp for meg rent fysisk.

Gjennom Hauaskardet forsto jeg plutselig, rent fysisk, at det der vil komme et skilt med «Trøndelag». Vil Bjøinnastøttå og Bjøinna-Tølløv da bli trøndersk og trønder?

Da jeg kjørte av ferja på Halsa, på vei hjem, forsto jeg rent fysisk at her på Halsakaia ville jeg komme til å måtte passere et skilt med «Trøndelag». Helt plutselig veltet det et emosjonelt, primitivt, eruptivt steinalder-raseri opp i meg. Enda i dag – når jeg står opp til en ny dag, er raseriet der.

Les også Tone Sofie Aglens kommentar: Hvorfor stoler ingen på disse politikerne?


Raseri kommet for å bli

Jeg er rasende på både rindalingene og på folk i Halsa/Valsøyfjord. Især er jeg rasende på gamle Halsa kommune, som nå burde skilt seg fra Valsøyfjord – og blitt værende i Møre og Romsdal.

Dette er et raseri jeg ikke klarer å bli herre over. Det er kommet for å bli.

Alle de stygge ordene jeg kan tenke meg å bruke om folket som selger seg til Trøndelag, og som er med på å fragmentere Møre og Romsdal fylke, de ordene kan jeg ikke sette på trykk. Og for hva har de solgt seg? Hvorfor dette horeriet med Trøndelag?

Dette mener Adresseavisen: Trøndelag bør ønske nordmøringene velkommen


Sykehuset

Eneste forklaringen er redselen for å bli transportert til sykehuset i Ålesund, i stedet for til St. Olav.

Siden «Regionsykehuset» fikk endret navnet til St. Olav Hospital, har folk mistet forståelsen for at Universitetssykehuset i Trondheim er primærsykehuset for Trøndelag OG Møre og Romsdal.

De tror nå at Universitetssykehuset i Trondheim er et sykehus på linje med lokalsykehusene, noe som er helt feil. For Rindal har Trøndelag-horeriet også en annen årsak: Det selvpåførte husmannskomplekset overfor Surnadal.

Opptatt av debatt? Les også: «Trenger ikke frykte» sto det, men frykten tok meg bare sterkere


Passende straff

Rådmann Georg Solheim var i sin tid svært opptatt av alle rindalingene som jobbet i Surnadal, men som tok skatten med seg hjem til Rindal. Surnadal kunne kanskje innføre et yrkesforbud for rindalinger i Surnadal kommune, hvis de ikke bosetter seg i Surnadal kommune.

Rindalingene kunne henvises til å skaffe seg jobb hjemme i Trøndelag. Elever fra Rindal bør også nektes opptak ved videregående skole i Surnadal. Det kunne være en passende straff for sviket deres, sammen med at bønder i Rindal går ned i inntekt i overgangen til Trøndelag, og at Rindal faller ut av prioriteringer på veiplanen for Møre og Romsdal fylke, og må stille seg bakerst i køen i Trøndelags veiplan.

Hva mere kan vi straffe rindalingene med? De bør møte en kald skulder overalt vest for Kvammen!

Mer debatt: OL-følelsen daler ut over i «OL-kveld» og jeg får følelsen av å være med på et dårlig nachspiel


De stygge ordene

Det ville førøvrig vært interessant nå, om media kunne oppdatere oss på hvor stor majoriteten var i Halsa og i Rindal – for overgang til Trøndelag. Gamle Halsa kommune burde foreta en underskriftskampanje for å bli værende i Møre og Romsdal. Trolig finnes det en stor majoritet for det.

I det siste har det vært skrevet om hvor misvisende og elendig teksten var på stemmesedlene rundt om i landet, der folk skulle stemme om fremtidige sammenslåinger. Her i Surnadal var det også svært dårlig tekstkvalitet på stemmeseddelen.

Nå skal jeg gå en tur langs fjorden og si høyt – i vinden, alle de stygge ordene om folk i Halsa og Rindal, som jeg ikke kan sette på trykk.


Hør våre kommentatorer snakke om bioteknologi, kulturkamp, sjakk og OL

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå