Debatt

Kattungene brukes som severdighet i hyttefeltet. Så er det søndag, alle drar hjem og 21 katter står uten mat

«Hva får hytteeiere til å mate katter og la denne tragedien utvikle seg?» skriver Tone I. Lundsaunet i dette debattinnlegget.

«I fjor sommer tok Dyrebeskyttelsen Norge i Trøndelag inn 21 katter i en fellesaksjon fra et hyttefelt» skriver innleggsforfatteren.  

Saken oppdateres.

«Vi savner å se kattemor med ungene når vi er på hytta. Det var så trivelig å følge med dem» var kommentaren fra en hytteeier.

I fjor sommer tok Dyrebeskyttelsen Norge i Trøndelag inn 21 katter i en fellesaksjon fra et hyttefelt. Det var fem voksne katter og 16 unger. Det ble tatt inn ytterligere 15 katter fra andre hyttefelt i Nord-Trøndelag.

Hva får hytteeiere til å mate katter og la denne tragedien utvikle seg til dette omfanget?

De «snille menneskene» dukker opp igjen en fredag. De har kjøpt en 10-kilos sekk med kattemat. Kattemødrene og ungene brukes som severdighet og attraksjon i hyttefeltet.

Les også: Hvis det er slik katteholdet ditt er, så bør du ikke ha katt


Uten mat

Det er stor stas å mate for barn og barnebarn på besøk. Så kommer søndag kveld og alle drar hjem. 21 katter står uten mat til neste gang de kommer. Når de drar, tømmes de siste kiloene med kattemat utover plenen. «Da har de i noen dager».

Regnet kommer og maten blir muggen. Kattungene vokser og trenger mer enn morsmelk. Sarte mager starter livet med å spise halvråtten og muggent tørrfôr. Kattene som er født ute er sky og redd. Ungene deres blir enda reddere.

Høsten kommer og sesongen er over og alle drar derfra. Men før de drar tar de én telefonsamtale. De ringer Dyrebeskyttelsen og orienterer om at de dessverre ikke mulighet til «å hjelpe lenger». De drar om en time, så nå kan vi bare komme og hente kattene. Så legger de på etter en dårlig beskrivelse om hvor hytta er.

Les også: Katten Solvår har sittet seks døgn i et tre - kommer seg ikke ned


Sulter i hjel

Våren kommer og sesongen er i gang. Jaggu, der er en kattemor fra i fjor! De kjenner igjen to unger også. Alle tre er nå drektige samtidig. Bra man er på plass for å mate i år også! Men hva skjedde med de andre?

Forestillingen om at de blir tatt av rev er slik: De har lekt hele dagen med kullsøsken og riktig kost seg. Kattungene er gode og mette og har det varmt og tørt. Og plutselig er de døde fordi reven har drept dem. Det er ikke slik de dør!

De sulter i hjel, de fryser i hjel, de dør av blødninger av innvollsorm. De har øremidd med kraftige betennelser og de er fulle av lus og flått. De blir plaget og skremt og truffet av luftgevær. Folk gjør slikt! Midt iblant oss. Og ingen ser ut til å bry seg nevneverdig.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg så rett inn i skjermer fra sju mobiltelefoner


Dette skal du gjøre

Er DU en av disse snille menneskene som mater? Da har vi en oppskrift til deg:

1. Ikke begynn å mate katten om den ser ut som den har et hjem. Hvis ikke er det bra at du gjør det, men følg punktene under også.

2. Sjekk på dyrebar.no om katten er etterlyst.

3. Ta bilde av katten og etterlys eier på dyrebar.no.

4. Skriv ut plakater og heng opp i nærområdet.

5. Del på Facebook og i lokale grupper.

6. Ta med katten til veterinær og sjekk om den har chip. Det er gratis.

7. Send en epost til lokalavisa og etterlys eier.

8. Dette gjøres de første to ukene etter at du oppdager katten.

9. Kontakt en lokal dyrevernsorganisasjon. Ikke om tre måneder, men nå når det er mai/juni og ungene fortsatt kan sosialiseres.

Mer debatt: Det er et sammenhengende grusteppe, noen steder flere cm dypt, hvor den mest erfarne syklist kan miste kontroll over sykkelen


Dette skal du ikke gjøre

Hva skal du IKKE gjøre?

Gi bort kattungene til snille personer som ikke har tenkt å vaksinere eller kastrere dem.

Da er DU med på å øke problemet.

Har du en ukastrert katt selv? Da vet du hva du har å gjøre!


Hør våre kommentatorer og gjest Ola Lund Renolen snakke om MDG-landsmøtet, trondheimspolitikken, Giske og Støre

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Innleggsforfatteren: Tone I. Lundsaunet er leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Nord-Trøndelag 
        
            (Foto: JennyJonsson)

Innleggsforfatteren: Tone I. Lundsaunet er leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Nord-Trøndelag  Foto: JennyJonsson

På forsiden nå