«Det er et prinsipp at befolkningen skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av privatøkonomien» skriver Lone Auganes i dette debattinnlegget.

De fleste fastlegekontor tilbyr i dag sine pasienter å benytte SMS for å bestille time.

Dette er i seg selv et flott tiltak for å være mer tilgjengelig. Ulempen er at de driver ulovlig praksis ved å hefte pasienten 6 kroner per SMS, én når pasienten bestiller time, samt én sms med bekreftelse.

Det innebærer at pasientene betaler minst 12 kroner for å bestille en konsultasjon via SMS-tjenesten.

Les også Steinar Westins kommentar: Livsstil formes av levekår

Et prinsipp

Dette er et tema som har vært til diskusjon over lengre tid, og senest nå i mars ble det presisert at dette er en ulovlig praksis. Det innebærer at du ikke skal heftes med gebyr når du bestiller time via SMS. Helsedirektoratets vurdering er at det ikke er lov å kreve inn ulike gebyr og pasientbetaling for tjenester som ikke er regulert i avtale med det offentlig.

Det er et prinsipp at befolkningen skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av privatøkonomien. Utgangspunktet for egenandeler og egenbetaling reguleres i folketrygdloven §5-4, dennes forskrifter og andre regler. Dette er rammer behandlere må holde seg innenfor.

Diskusjonen rundt temaet og de økonomiske reguleringene for fastleger og avtalespesialister kan du lese mer om på denne nettadressen: https://helsedirektoratet.no/nyheter/ulovlege-gebyr-hos-fastlege.

Opptatt av debatt? Les også: Skuffet, lei meg og lettere rystet over at kun fire av 1 100 elever på Strinda ønsket å gå i 17.-mai toget

Brev sendt alle fastleger

Helsedirektoratets tolkning av loven støttes av Helse- og omsorgsdepartementet, og det er fra direktoratet kommunisert ut til legeforeningen, kommunene, de regionale helseforetakene, avtalespesialistene og fastlegene hva som er gjeldende rett.

Det er betenkelig at fastlegene ikke tok tak i situasjonen da den juridiske avklaringen ble kjent, diskusjonen har vært oppe i faglige forum flere ganger og brev er tilsendt alle fastleger samt kommunene.

Det er alvorlig at den ulovlige praksisen fremholdes, og at pasientene deres heftes økonomisk uten hjemmel. Det er ikke vanskelig å forestille seg omfanget av ulovlig inndreven kapital når samtlige fastleger kan ha inntil 2500 pasienter på listen sin.

Mer debatt: Kattungene brukes som severdighet i hyttefeltet. Så er det søndag, alle drar hjem og 21 katter står uten mat

Du kan klage

Det minste man skulle kunne forvente, er at fastlegene og kommunene følger loven, i alle fall når den er sendt til dem med tydelige formuleringer og henvisninger til hjemler.

Dersom ditt fastlegekontor ikke overholder dette anbefaler jeg deg å sende en skriftlig klage til fastlegekontoret eller kommunen. Dersom de ikke etterkommer klagen skal de etter loven selv oversende den til Fylkesmannen. Følges ikke det opp, bør du oversende den til Fylkesmannen for en vurdering.

Du er velkommen til å kontakte ombudet ved behov for videre råd og veiledning, vår kontaktinformasjon finner du i linken: https://helsenorge.no/pasient-og-brukerombudet/trondelag/om-oss

Hør våre kommentatorer snakke om NRK-streik, flukt fra Ap, turismens problemer, VM på ski og siste nytt fra Cannes

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Innleggsforfatteren: Lone Auganes er rådgiver ved Pasient -og brukerombudet i Trøndelag.