«Kommentaren som kanskje festet seg mest i tankene våre, kom fra vennegjengen som gikk forbi og sa høyt til hverandre: «Oi, de har hatt fest, ja!» skriver Kari Saxhaug, Emilie Wittemann og Kristianne Landmark Ytterdal i dette debattinnlegget.

Ja, det er på sett og vis vakkert å se konfetti av alle farger dale ned fra himmelen, men like gøy er det ikke å plukke det opp fra bakken igjen. Vi er tre jenter fra Oslo som har flyttet til Trondheim for å studere oss reflekterte og kloke ved NTNU, men fikk ikke inntrykk av at Trondheim er en klok by dagene etter 17. mai.

Dagen derpå, da vi var på vei til lesesalen, var det første blikket vårt møtte alt søppelet som lå strødd i gatene. Det var ikke bare de vanlige sneipene etter sigaretter som lå der, men en haug med glinsende konfetti. Og vi lurer på om mannen i gata har prøvd å plukke opp konfetti fra bakken før. Det er nemlig ikke lett. De tynne, men overraskende store, flakene av glinsende plast krever et fiksert fingergrep, da de er vanskelige å plukke opp.

Men det er ikke det store problemet. Det som slo oss var at selv to dager etter nasjonens fødselsdag så ligger det fortsatt konfetti, blandet med alt annet av søppel, i gatene. Vinden har dratt det med seg og sørger nå for at det meste ligger langs kantene av bygninger og fortau, ikke at det gjør jobben noe enklere.

Hvorfor ligger det fortsatt her? Og hvordan kan Trondheim kommune tillate en så overdreven bruk av konfetti, da dere selv hevder å være en Miljøfyrtårn-kommune?

Opptatt av debatt? Les også: Man rekker ikke både å levere barn i barnehagen og komme tidsnok på jobben hvis man skal reise kollektivt

NRK-kampanje

En annen tanke som slo oss, og som kanskje er mer rettet mot mannen i gata, er at det kun er få uker siden en stor kampanje oppfordret folk til å rydde plast fra omgivelsene. NRK frontet det hele og oppfordret nordmenn til å tenke over hva man faktisk kan forårsake dersom man, uten å tenke seg om, kaster plast på bakken. NRK-programlederen Line Elvsåshagen har også bidratt sterkt til å kaste lys over problemet:

– Vi er rett og slett tankeløse. Vi skjønner ikke at plast ikke forsvinner. For det gjør den ikke. Den havner i magen på dyr. Det er status nå, legger programlederen til (Schibevaag, 2018).

Likevel virker det som at dette har gått hus forbi for de fleste, og at man tillater å forsøple gatene rett etter at man selv kanskje har vært med på å plukke søppel. Er vi nordmenn så naive?

Mer debatt: Betenkelig at fastleger fortsatt tar ulovlig gebyr

«Oi, de har hatt fest, ja!»

Da vi lørdag kveld tok med oss en søppelpose ut i gatene og satte oss ned på huk, så fikk vi flere kommentarer fra forbipasserende: «Jøss, så flinke dere er», «Så bra noen plukker opp». Men den kommentaren som kanskje festet seg mest i tankene våre, kom fra vennegjengen som gikk forbi og sa høyt til hverandre: «Oi, de har hatt fest, ja!».

Ja, vi var på fest sist torsdag, men det var antagelig dere også. Poenget ligger ikke der, det som forundret oss var tanken om at de ikke engang hadde lagt merke til all konfettien som er strødd rundt i Midtbyen. Velger man å ikke legge merke til det? Vi ser på det som et felles ansvar å rydde opp i gatene, og synes det er trist at de fleste fraskriver seg dette ansvaret, og heller vandrer naivt videre med tanken om at noen andre skal rydde opp i problemet.

Vi skulle ønske at folk viste litt mer hensyn til naturen, dyrene og ja, seg selv. At de tar del i et langvarig prosjekt som handler om å slutte å hensynsløst forsøple fedrelandet. Plukk én bit søppel om dagen og fortsett med dette helt til tanken har festet seg så hardt at dette er noe vi kan endre og bringe videre til senere generasjoner.

For hvem vil møte på plast når man bader og hvem vil egentlig se flere seler strandet på strendene med mager fulle av plast?

Hør våre kommentatorer snakke om NRK-streik, flukt fra Ap, turismens problemer, VM på ski og siste nytt fra Cannes

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter