«Mishandling av dyr er dessverre ikke et sjeldent fenomen i Norge, og stadig oftere blir ugjerningen filmet for underholdningens skyld» skriver Annette Bjørndalen Søreide i dette debattinnlegget.

I Adresseavisen fredag 1. juni kunne vi se en Snapchat-video av en mann som prøver å slå i hjel en elg med en jekk. I videoen, som varer i 30 sekunder, hører man latter hver gang slagene faller. Elgen overlevde angrepet og ble etterlatt blind og hardt skadd.

Mishandling av dyr er dessverre ikke et sjeldent fenomen i Norge, og stadig oftere blir ugjerningen filmet for underholdningens skyld. Slik oppførsel viser manglende empati og respekt for levende individer.

Hva som skal ha skjedd i forkant av videoen er fortsatt uvisst, men elgen skal ha gått skadet rundt i nærområdet over flere dager.

Les mer om angrepet på elgen: - Jeg blir regelrett syk av å se på det selv

Tydelig lov

Dyrevelferdsloven er tydelig på hva man er forpliktet til å gjøre ved funn av skadet storvilt.

Enhver som møter på skadet storvilt, skal kontakte politiet som setter deg videre til viltansvarlige. Man skal aldri prøve å avlive større vilt på egen hånd, såfremt dette er godkjent av fallviltansvarlig eller politiet. Avliving skal skje i kontrollerte former, som garanterer en mest mulig human avliving.

Å slå en elg i hodet med en jekk, er verken en human eller effektiv avlivingsmetode. Da viltnemnda senere ble varslet av andre naboer, var elgen skadet, men fortsatt i live. I tillegg var den blind og hadde vanskeligheter for å orientere seg.

Opptatt av debatt? Les også: St. Olavs hospital svikter kreftpasienter

Også fare for mennesker

Vold mot dyr = vold mot mennesker: Gjennom årenes løp har det blitt godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

Dette betyr at i husholdninger der dyrene mishandles, vil mennesker stå i faresonen og der mennesker mishandles, vil dyrene stå i faresonen. I saker hvor ville dyr eller andres dyr er offer, finnes det ofte historikk med voldsbruk i husholdningen til voldsutøveren.

En voldshandling, uavhengig av om den rammer dyr eller mennesker, må tas på største alvor.

Mer debatt: Jeg har blitt utskjelt som en kunnskapsløs høyrepopulist. I tillegg til at jeg er en idiot, selvfølgelig

Ikke ungdomsstreker

Handlingen til ungdommen som sparker hunden eller klipper halen av katten, kan ikke bortforklares som ungdomsstreker. Risikoen for at et annet dyr, en fremtidig partner eller barn også blir kjent med mishandlingens verden, er stor.

For å hjelpe alle dem som lever i frykt for fysisk og mental mishandling hver dag, må vi alle samarbeide for å gjøre livene til disse dyrene og menneskene bedre. Vi må alle være den brysomme «nabokjerringa» som melder ifra når vi mener noe er galt.

Dersom du mener noen utsettes for fysisk eller psykisk mishandling, er det viktig at du sier ifra. Kontakt Mattilsynet og barnevernet eller politiet, slik at dyr og mennesker som lever i en voldelig hverdag kan få et nytt liv.

Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten

Innleggsforfatteren:Annette Bjørndalen Søreide er kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge Foto: Anne K. Harkestad