Debatt

Hvis det er en ting som irriterer meg, så er det når folk som kjører bil ikke følger med i trafikken

«Jeg har selv opplevd dette flere ganger: I krysset ved Rosenborg skole er det en vanlig fotgjengerovergang jeg må over hver dag og der opplever jeg dette ofte» skriver Vårin Jensås i dette debattinnlegget.

«Hvor vanskelig kan det være å følge med litt?» skriver innleggsforfatteren. 

Saken oppdateres.

Hvis det er en ting som irriterer meg, så er det når folk som kjører bil ikke følger med i trafikken. Hvor vanskelig kan det være å følge med litt? Tekstmeldingen kan vente til du er ferdig med å kjøre. Følg med i trafikken, ikke bare sitt og dagdrøm. Stopp for fotgjengere. Ikke ha det så travelt, da er det lett at det skjer en ulykke. Og det vil du vel ikke? Jeg ser potensielle krasj og ulykker hver eneste dag. Det kan ikke være sånn, noen blir skadet før eller siden.

Som fotgjengere har vi forventninger til sjåførene. Vi forventer at de skal stoppe for oss når vi skal over veien, og da blir det veldig farlig når de ikke gjør det, fordi vi er på vei ut i veien og tror at de kommer til å stoppe. Når bilen ikke gjør det, kan vi allerede være langt ute i veien og må reagere fort for ikke å bli påkjørt. Jeg har selv opplevd dette flere ganger: I krysset ved Rosenborg skole er det en vanlig fotgjengerovergang jeg må over hver dag og der opplever jeg dette ofte, bilene stopper sjelden, det er alltid jeg som må stoppe. Det samme skjer når jeg sykler til trening, bilene bryr seg ikke om sykler.

Opptatt av debatt? Les også: Rent estetisk er byggene ikke vakre. Nei. Man burde rive hele kvartalet


Bruker ikke blinklys

Bilene er ikke bare livsfarlig for fotgjengere og syklister, men også for andre biler. Svinger inn i rundkjøringene uten å se seg for. Kjører over fartsgrensen. Fyllekjører. Bruker ikke blinklys. Følger ikke med. Kjører for sakte. Det siste er også farlig, de bak blir utålmodige og irriterte og vil kjøre forbi fortest mulig, og dette kan skape farlige situasjoner og forbikjøringer.

Man må være oppmerksom til vanlig, men med fjerne sjåfører i trafikken krever det ekstra mye av oss andre. Også i områder med mange barn rundt, barneskoler, barnehager og plasser hvor det bor mange familier bryr ikke sjåførene seg. Barna er opptatt med å leke og ser seg ikke for, da er det ekstra viktig at sjåføren følger med.

Mer debatt: Vi som jobber natt risikerer å få flere alvorlige sykdommer, men vi er en glemt gruppe


Irriterer meg mest

Men de som irriterer meg aller mest er tekstende sjåfører, det er så mange av dem, og det er så tydelig at de ikke følger med i det hele tatt. Forskning viser at det å sjekke sosiale medier eller sende meldinger mens man kjører, er som å kjøre med en i promille. Det er mye det, med tanke på at promillegrensen for å kjøre bil er 0,2. Jeg tror ikke de har tenkt gjennom konsekvensene. Den meldingen kan koste et liv, følg med!

De fleste av dem som kjører sånn, skal jo egentlig kunne kjøre fint også, de har jo bestått førerprøven en gang. Så hva kan vi egentlig gjøre? Man kunne begynt å lære mer om trafikkvett i en yngre alder, man kan jo ikke hindre barna fra å gå og leke og det er mye trafikk rundt omkring overalt.


Flere fartshumper i områder rundt lekeparker, barnehager og barneskoler kunne også hjulpet, fordi det tvinger sjåførene til å holde en lavere fart. Flere kontroller, ikke bare dem som går på fart, men også kontroller son sjekker at sjåføren følger med. Høyere bøter for å tekste mens man kjører.

Det viktigst av alt er jo at sjåførene må ta seg sammen, legg vekk mobiltelefonen når du kjører og følg med i trafikken!


Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten
På forsiden nå