De som skal gå av med pensjon går av tidligere enn planlagt, de orker ikke å stå i dette mer.

Jeg jobber som sykepleier på en avdeling på St. Olav. I fjor hadde vi første runde med 15 minutter kortere arbeidsdag, nå kommer andre runde. Mange avdelinger har allerede begynt; noen avdelinger er det kanskje lettere å få til enn hos andre? Hvorfor har ikke vi sykepleiere rett til å få en arbeidsdag med lengde på 7,5 timer som de fleste andre har? Vi har kjempet imot de 15 minuttene, helt til nå.

Les også: Alarmerende funn om nattevakter i Danmark: - Vi vil ha fritak for de over 55, sier norsk sykepleieleder

Når dette først kom på banen i fjor, så var mange ganske skeptiske – og det med god grunn. Vi gjennomførte en risikoanalyse, hvor utfallet ikke helt overraskende ble rød. Dette kjøres nå over og «15 minutter´n» blir nå dyttet over hodene på oss, enten vi vil eller ikke. Dette blir like dårlig mottatt som det ble i fjor. Jeg nevner pasientsikkerhet, det er den vi frykter for. Sykepleiere jobber til alle døgnets tider og har en mer utfordrende arbeidsmengde enn mange andre yrker. Mange sykepleiere har ikke en 8 til 16 jobb. Vi jobber når mange andre yrkesgrupper har fri, vi jobber på natt, helger og helligdager. Vi skal snu mellom dagvakt, senvakt og nattevakt, gjerne flere ganger i løpet av en uke. Vi trenger den hviletiden vi kan få. Vi kan slutte på jobb i titiden og skal være på jobb igjen kl. 7, ni timer senere. I løpet av de ni timene skal man komme seg hjem, spise litt, sove og komme seg tilbake på jobb.

Opptatt av debatt? Les også: I vår p-kjeller er det personer som fysisk ikke kommer seg ut av bilen, de må parkere ute

Styret har et argument om at hviletiden vil bli lengre mellom senvakt og dagvakt ved å kutte rapporttiden på kveld med 15 minutter. I mitt hode er dette 15 minutter som ikke betyr så mye alt i alt, men det er noe annet som betyr veldig mye. For denne «15 minutter´n» kan bidra til at en sykepleier i full stilling må jobbe seks dager ekstra i året. Det betyr mindre fritid og mindre tid til å komme seg mellom vaktene. Det sies at det handler om å utnytte de ressursene man allerede har, og at dette ikke handler om økonomi. At dette ikke handler om økonomi – det tror ikke vi på. Å utnytte de ressursene man allerede har slik at man kan utnytte de til å jobbe flere dager i året til samme lønn; det er en supergod deal for dere og en utrolig dårlig deal for sykepleierne.

LES OGSÅ: Når sykepleierne må varme opp grøt og suppe, får de mindre tid til pleie og omsorg

Det er et konstant press på sengeplasser og pasientene på sengepost er dårlige og krever mer. Det kan være et forrykende høyt tempo, noen ganger på grensen til litt kaos. I dag har vi 30 minutter til rapport mellom dagvakt og senvakt og mellom senvakt og nattevakt, på den tiden skal vi gi rapport på åtte pasienter. Det skjer at vi må jobbe litt lengre enn det vi egentlig skal, kanskje fordi det ligger en ustabil pasient på post, eller rett og slett fordi man ikke har rukket å gjøre ferdig dagens arbeid.

De som skal gå av med pensjon går av tidligere enn planlagt, de orker ikke å stå i dette mer. Det mangler sykepleiere på landsbasis og mangelen blir ikke noe mindre i årene som kommer. Dette er ikke riktig vei å gå for å rekruttere flere sykepleiere til yrket.

Hør våre kommentatorer og gjest Lasse Berre snakke om trøndersangen, fotball-VM og Arbeiderpartiet

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten