Debatt

Kommunen bruker flere hundre millioner på metrobuss fremfor å styrke eldreomsorgen

Det er hjerteskjærende å lese om eldre som ikke får den oppfølgingen de fortjener på grunn av lav bemanning, skriver Marie Husby Valland i dette debattinnlegget.

Omsorg: «Åse» og alle de eldre som benytter seg av hjelpeordninger, trenger noen som tar deres behov på alvor, mener innleggsforfatteren.  Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Saken oppdateres.

«Åse» på 90 må vente i 20 minutter på å få gå på do. «Peder» på 85 har ikke fått vært ute i frisk luft på en uke. «Ragne» og «Even» på 95 har fått servert kald middag fordi det ikke var nok ansatte på jobb til å kunne levere maten mens den ennå var varm.

LES OGSÅ: Johanne (84) trener både kropp og hode med app

På grunn av den lave grunnbemanningen i eldreomsorgen, får ikke de eldre den oppfølgingen og omsorgen de fortjener. Det er på høy tid at vi må gjøre noe med det!

Det er trist å lese rådmannens budsjettforslag, der det foreslås å utsette økningen i grunnbemanningen i eldreomsorgen til 2020. I dag har Trondheim en lav grunnbemanning. Det fører til dårligere oppfølging av hver enkelt beboer og er den største årsaken til feilmedisinering. Eldreomsorgen i Trondheim trenger et løft – og løftet må komme nå!

Les også om den digitale minneboka som får gamle til å huske: Da Johanne Viksaas sin bestefar kom på sykehjem og samtalene ikke lenger fløt lett, lagde hun en digital minnebok som gjorde dagene enklere. Nå tas appen i bruk på flere sykehjem i Trondheim.


Samtidig som økningen i grunnbemanningen foreslås å utsettes til 2020, skal økningen i tilskuddene til eldreomsorgen nedjusteres fra 20 millioner til fem millioner.

Trondheim er på bunn blant storbyene i Norge når det kommer til å bruke penger på eldreomsorg. Selv om Arbeiderpartiet har økt tilskuddene litt de siste årene, har dette gått hovedsakelig til byråkrati istedenfor flere sykepleiere ved sykehjemmene.

Festtaler og milde tilskudd her og der hjelper ikke; vi må prioritere å styrke eldreomsorgen. Trondheim har en gjeld på nesten 14 milliarder kroner. Likevel velger kommunen å bruke flere hundre millioner på en metrobuss som ikke kan kjøres på vinterføre fremfor å styrke helsetjenestene i kommunen. Det er hjerteskjærende å lese om eldre som ikke får den oppfølgingen de fortjener på grunn av lav bemanning.

LES OGSÅ: Beboere på Ladesletta helse- og velferdssenter får oppleve Munkholmen med VR-briller inne på stua


«Åse» og alle de eldre som benytter seg av hjelpeordninger, trenger et skifte i Trondheim. De trenger noen som tar deres behov på alvor. Noen som er villige til å satse mer på eldreomsorgen; mer på heltidsstillinger og jobbe hardt for å få flere nyutdannede sykepleiere til å jobbe i Trondheim.

Høyre vil alltid stå på de eldre sin side. Vi skal kjempe for at «Åse» og alle andre får den omsorgen de fortjener og så sårt trenger. Et skifte i byen vil bety en bedre og sterkere eldreomsorg!

LES OGSÅ: Med teknologi i huset kan eldre bo lenge hjemme

Eldreomsorgen i Trondheim trenger sårt et løft. Det trengs flere hender på sykehjemmene, men for å få til det trenger vi politikere og et parti som er villig til å satse. Eldreomsorgen i Trondheim forfaller – det er på tide med en endring!

Hør våre kommentatorer og gjest Henrik Asheim snakke om Trøndelag sett med Oslo-briller, politiske omkamper og døde divaer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten


På forsiden nå