Debatt

Jeg synes det er trist at min sønn på åtte år ikke skal få oppleve skolekonserter

«Det er ingen skolekonserter planlagt i Trondheim dette skoleåret. Dette bekymrer meg på mange måter» skriver Fritz Flåmo Eidsvaag i dette debattinnlegget.

Trondheim kommune har overtatt ansvaret for «Den kulturelle skolesekken», et ansvar som før lå hos Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Bildet er av Ola Kvernberg Trio som foretok den offisielle åpningen av Den kulturelle skolesekken i Nord-Trøndelag for noen år siden. Fra vesntre: Ola Kvernberg, Rune Nergaard og Erik Nylander. 

Saken oppdateres.

Det har skjedd store endringer i den kulturelle skolesekken i det siste. Jeg skriver dette som far til 8-åring i trondheimsskolen, som musikklærer ved NTNU for fremtidige lærere i grunnskolen og som musiker i bandet «Bare Fjas og Blågras».

Kort fortalt har Trondheim kommune overtatt ansvaret for «Den kulturelle skolesekken», et ansvar som før lå hos Sør-Trøndelag Fylkeskommune. Det betyr at kommunen er ansvarlig for å tilby et bredt kulturtilbud innen film, kunst, musikk, litteratur og dans, eller som det står i stortingsmelding nr 8: Å leggje til rette for at elevar i skulen lettare skal få tilgang til, gjere seg kjend med og utvikle forståing for kunst- og kulturuttrykk av alle slag.

Les også: Først var elevene engstelige for å danse, så kastet de seg ut på gulvet


Gymsalen

Mine studenter ved grunnskolelærerutdannningen på Kalvskinnet skal snart ut og spille for elever i grunnskolen, fortrinnsvis i en gymsal eller amfi. På ekte skolekonsertvis. Som en forberedelse ville det vært fint å oppleve en «ekte» skolekonsert fra den kulturelle skolesekken.

Jeg ble derfor overrasket da jeg fant ut at det er ingen skolekonserter planlagt i Trondheim dette skoleåret. Dette bekymrer meg på mange måter. For det første synes jeg det er trist at min sønn på 8 år ikke skal få oppleve skolekonserter slik tusenvis av barn har gjort før ham. Gymsalen eller amfiet er et glimrende møtested for musikk og barn. Man gir elevene muligheten til å oppleve noe nytt og ukjent, musikk som er annerledes og som utfordrer, inkluderer og berører på en annen måte enn musikken som omgir elevene til daglig.

Kvaliteten på skolesekonsertene som turnerer land og strand i Norge er høy, den er faktisk skreddersydd for ditt barn og det er ikke nødvendigvis slik at man kan oppsøke denne musikken på annen måte om den ikke kommer til ditt barns skole.

Opptatt av debatt? Les: Hæ, skal vi slukke brannen med bensin?


Kutter 207 konserter

For det andre så kutter Trondheim kommune 207 konserter fordelt på 92 dager (tall fra skoleåret 2017/2018); det er et solid innhogg i jobbtilgangen for mange frilansmusikere.

Den kulturelle skolesekken har vært den suverent største arbeidsgiveren for musikere i Norge, en yrkesgruppe med svært varierende tilgang på jobb og med store sesongvariasjoner.

I tillegg skjer det over natta uten hverken forvarsel eller begrunnelse som jeg har fått med meg.

Mer debatt: Jeg er bussjåfør og lurer på hvorfor du er sinna på meg


Håper det er en glipp

For det tredje så virker det ikke som at vi kan forvente en snarlig plan for å styrke de praktisk-estetiske fagene i skolen (jf statsbudsjettet) og det virker heller ikke som kulturskolen blir styrket gjennom stortingsmeldingen som den forrige regjeringen lovte. Ut i fra dette er posisjonen til skolesekkonsertene enda viktigere for elever, lærere, skoler og musikere.

Trondheim kommune må, i likhet med andre kommuner som har overtatt ansvaret for den kulturelle skolesekken, spørre seg selv: Hvordan, og med hvem, ivaretar vi nå kulturmandatet i skolen?

Jeg håper at dette er en glipp og at vi får skolesekkonsertene tilbake i trondheimsskolen fra neste høst. Det vil være veldig synd – først og fremst for elevene om dette tilbudet forsvinner permanent.


Hør podkasten «OmAdressert» live fra Litteraturhuset med våre kommentatorer og gjest Mads Bones.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profetenInnleggsforfatteren: Fritz Flåmo Eidsvaag er far til 8-åring i trondheimsskolen og musikklærer ved NTNU 

Innleggsforfatteren: Fritz Flåmo Eidsvaag er far til 8-åring i trondheimsskolen og musikklærer ved NTNU 

På forsiden nå