Debatt

Jeg håper folk holder seg unna når Joshua French kommer til Trondheim for å fortelle om sine «eventyr»

«Hva French personlig har gjort vites ikke til fulle, men han bekrefter å ha operert som leiesoldat» skriver Frank B. Erlandsen i dette debattinnlegget.

Joshua French kommer til Olavshallen for å holde sitt foredrag «Dømt til døden» onsdag 16. januar. (Skjermdump fra Olavshallens nettsider) 

Saken oppdateres.

Jeg er pastor i Betel Trondheim, en snart 100 år gammel kirke som de senere årene har fått gleden å motta mennesker fra mange nasjonaliteter.

Flere av våre medlemmer kommer fra Kongo, deriblant vår International Pastor.

Disse er flotte mennesker, som bidrar inn i det norske samfunn med sine gode utdannelser og arbeid, sine evner og talenter på frivillig innsats og som skattebetalere til velferdsstaten.

Les også Terje Eidsvågs kommentar: Gutta på tur i Afrika


Brutal vold

Noen av dem er nær familie av fredsprisvinneren Dr. Denis Mukwege.

Vi vet at militsgrupper i Kongo bruker voldtekt som krigsvåpen for å knekke, kontrollere, demoralisere og undertrykke sivilbefolkningen.

De utøver brutal vold motivert av urettferdig profitt på mineralforekomstene i landet.

Les også: Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge


Stor forskjell

Internasjonale interessenter står også bak profittjaget. Dr. Mukwege ser følgene av herjingene på nært hold. Han har heltemodig engasjert seg for ofrene og for at verden skal bidra til opprettelse av fred og rettferdighet i Kongo.

For sin innsats fikk han som kjent velfortjent Nobels fredspris.

Nå i januar kommer Joshua French – jeg mener motsatsen til Dr. Mukwege – til Trondheim for å holde foredrag om sine «eventyr» i Kongo. Det er stor forskjell på å tjene folket til rettferdighet, og å tjene penger på urett mot folket.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg prøver å leve helt normalt i det unormale livet jeg har fått


Leiesoldat

Hva French personlig har gjort vites ikke til fulle, men han bekrefter å ha operert som leiesoldat.

Ifølge VG har han vært delaktig i kamphandlinger om ressursene i landet. Kampen står om de verdifulle mineralene gull, kobolt og diamanter, i tillegg til olje. Kvinner og barn betaler, som kjent en ufattelig høy pris for denne krigen.

Jeg er stolt av Dr. Denis Mukwege og håper vårt norske folks hyllest av denne mannen står sterkere enn nysgjerrigheten på en leiesoldats beretninger.

Mer debatt: Kjernens advarsel til RBK-styrelederen er høyst pinlig


Pris å betale

Fredsprisvinnerens innsats mot overgrep er all ære verdt. Det samme kan vanskelig sies om Joshua French sitt «bidrag» i konflikten – snarere tvert om.

Jeg håper publikum holder seg unna foredraget.

Ikke i første rekke på grunn av prisen på 400 kroner, men på grunn av prisen kongolesere betaler for den brutale kampen om mineralene og undertrykkelsen knyttet til dette.


Hør våre kommentatorer se tilbake på 2018 og oppsummere lokale politiske hendelser, det dramatiske året i rikspolitkken og kulturlivets kår i 2018

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: De møtte sine jentesuperhelter


Innleggsforfatteren: Frank B. Erlandsen er pastor i Betel i Trondheim 

Innleggsforfatteren: Frank B. Erlandsen er pastor i Betel i Trondheim 

På forsiden nå