Debatt

Hvorfor skal vi tvinges på musikk i alle butikker?

«Har vi kommet dit at vi frykter taushet og stillhet?» spør Jon Walstad i dette debattinnlegget.

«Skal du inn i en butikk – spesielt innenfor klesbransjen – blir du overøst med lyder du ikke ønsker» skriver innleggsforfatteren.   Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Det har etter hvert blitt ganske umulig å bevege seg ute i det offentlige rom uten å bli invadert av påtrengende musikk.

Skal du inn i en butikk – spesielt innenfor klesbransjen – blir du overøst med lyder du ikke ønsker. Det samme gjelder serveringssteder, frisørsalonger og andre etablissementer.

På mange sportsarenaer er det støyende musikk mellom hver gang speaker skal si noe. Til og med på treningsstudioer – også utenom arealene med fellesaktiviteter – er det musikk fra høyttalere.

Les også: Søstrene Julie og Tine satser i Midtbyen og har utvidet butikkene

Det siste er egentlig merkelig, fordi en svært stor del av dem som trener lytter til egen musikk via telefon og øreklokker. Jeg har tillatt meg å spørre om det er nødvendig med musikk hele tiden, og har alltid fått til svar at kundene vil ha det slik, noe jeg stiller meg tvilende til.

Jeg registrerer også at det nesten er umulig å lytte til en radiokanal uten at et intervju eller samtale avbrytes med jevne mellomrom «fordi vi må ha litt musikk». Det virker som om det er en frykt for å sende program der samtalen er hovedsaken.

Har vi kommet dit at vi frykter taushet og stillhet? Selv er jeg svært glad i musikk, men jeg vil lytte til den og ikke ha den som bakgrunnsstøy.

Les mer: Mange flaue tilbudsjegere stilte seg i kø på Toilldagen

Det er selvfølgelig mulig at jeg i en alder over 70 år har kommet helt i bakleksa, men jeg er oppriktig bekymret for de kommende generasjonene når det gjelder lydpåvirkning.

Både utstrakt bruk av øreklokker og konserter med ekstremt høyt lydnivå, er ikke bra for helsa - noe også forskning viser.

Dessuten er det færre og færre som ikke tar seg tid til å oppleve det som flere kloke mennesker har sagt: «Den vakreste musikken er fullkommen stillhet».

Hør våre kommentatorer snakke om vindmøllekrangel, fødetilbudkrangel, påske, påskekrim og Game of Thrones

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Russegrupper er den største ekskluderinga, som er rett foran øynene våre

På forsiden nå