Debatt:

Sp-Vedum slår tilbake mot Kjetil Kroksæter: Politikk er ikke et spill

Mener Kroksæter det er min retorikk som skaper splittelse, eller kommer uroen av en beslutning med høyst reelle konsekvenser?

Demonstrasjon Nord universitet Namsos FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: BJØRN TORE NESS/Namdalsavisa

Saken oppdateres.

Kjetil Kroksæter ser ut til å ha adoptert Høyres argumentasjon, og angriper i Adresseavisen 11. mai Senterpartiet og vår kamp mot sentralisering. Kroksæter hevder vår retorikk er splittende. Jeg er uenig i at det er splittende å ønske seg grunnleggende tjenester som nærpoliti, fødeavdelinger og ambulanse der folk bor. Skal vi utvikle Norge, må alle sikres gode tjenester.

LES HELE: Vinneroppskriften er å splitte folket

Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Senterpartiet  Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Jeg mener Kroksæter bommer i sin analyse. Det er ikke Sps retorikk som skaper bekymringer hos folk over store deler av landet. Mobiliseringen fra blant annet bunadsgeriljaen kommer av motstand mot politiske beslutninger som har svært reelle og alvorlige konsekvenser for folks liv. Disse beslutningene har regjeringen ansvaret for. Det er regjeringens faktiske politikk som skaper store forskjeller i landet og gjennom dette virker splittende.

Senest mandag denne uka var jeg i Sandnessjøen og på Nesna. I Sandnessjøen er mange nå urolige. For tre år siden ble opptaket til sykepleierutdanningen i Sandnessjøen stanset. Dette gjør det langt vanskeligere å rekruttere sykepleiere til eldreomsorgen i Sandnessjøen og kommunene i området. Samtidig skaper det en mer krevende situasjon for et sykehus som allerede er satt under hardt press. Folket i Sandnessjøen mobiliserer nå alt de kan for å sikre sykehus og fødeavdeling. Det vil åpenbart ha store konsekvenser for alle dersom man mister tryggheten det gir å ha blant annet fødeavdeling og akuttkirurgisk tilbud nær seg. Samtidig vil et slikt tap av arbeidsplasser mest sannsynlig lede til en betydelig fraflytting. Mener Kroksæter at uroen i Sandnessjøen skyldes retorikk fra Senterpartiet, eller kommer den av en reell sak med reelle konsekvenser?

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Senere samme dag besøkte jeg lærerskola ved Nesna. Også her er folk svært urolige for framtida til sitt lokalsamfunn. Dessverre har de grunn til det. Som følge av Høyre- og Frp-regjeringens såkalte strukturreform for universiteter og høyskoler, ble Høyskolen i Nesna gjort til en avdeling hos Nord Universitet. Regjeringen, med Høyres statssekretær Bjørn Haugstad i spissen, hevdet at reformen ikke ville innebære at noen læresteder ble lagt ned. Disse løftene var dessverre lite verdt for folket på Nesna. I regjeringen sitt tildelingsbrev til Nord universitet for 2019 peker regjeringen tvert imot på at Nord universitet sin «desentraliserte struktur» er en «utfordring». Lærerhøyskolen på Nesna har i over hundre år ivaretatt sitt svært viktige samfunnsansvar og utdannet gode lærere, til stor glede for skoler og elever over hele landet. Nå ser det ut til at den likevel ikke har livet rett. I Nesna kommune bor det om lag 1800 personer. Det sier seg selv hvor store konsekvensene vil bli om en arbeidsplass for om lag hundre mennesker forsvinner. Mener Kroksæter det er min retorikk som skaper splittelse, eller kommer uroen av en beslutning med høyst reelle konsekvenser?

  Foto: Gorm

Regjeringens strukturreform av universiteter og høyskoler rammer ikke bare Nesna. For to uker siden deltok jeg, sammen med over 6000 andre fra Namdalen, i protest mot nedleggelsen av sykepleierutdanningen i Namsos. Sps advarsler mot et sentralisert utdanningstilbud i Norge ble nettopp avfeid av regjeringen som retorikk. Men Namsos sin befolkning vet alt for godt det ikke er retorikk når Sp sier at det kan få store konsekvenser for både arbeidsplasser og sykehuset i Namsos om sykepleierutdanningen forsvinner.

LES OGSÅ: - Nord universitet må selv bestemme om de vil legge ned Namsos

Levende bygder og folk i hele landet har lagt grunnlaget for det Norge vi er så glade i. Store ressurser og verdier skapes hver dag i distriktene takket være flinke folk og bevisste politiske veivalg. I dag fører regjeringen Norge i motsatt retning. Folks liv blir vanskeligere og mer utrygt når regjeringen velger å flytte arbeidsplasser, makt og tjenester unna folk.

Senterpartiet godtar ikke denne utviklingen. Vi vil ha gode tjenester nært folk, uansett om du bor i by eller bygd. Politikk er ikke et spill, det handler om å ta folk på alvor. Det viktigste regjeringen kan gjøre for å hindre splittelse i Norge, er å lytte mer på folks bekymringer.

Hør våre kommentatorer snakke om vindmøllekrangel, fødetilbudkrangel, påske, påskekrim og Game of Thrones

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Russegrupper er den største ekskluderinga, som er rett foran øynene våre

På forsiden nå