Ordet fritt:

Skru av TV-skjermen på lørdag

Det finnes ikke nok glitter til å dekke over de brutale overgrepene mot palestinerne. Skru av skjermen på lørdag!

Foto: Hege Bae Nyholt 

Saken oppdateres.

En liten kjøretur fra fra Tel Aviv sitter det to gutter og ler på ei trapp. De to små kameratene vokser opp i en hverdag som dikteres av nattlige raid fra israelske militære, tåregass, plutselige stengte veier, portforbud og fengslinger.

Ennå er de for små, der de sitter på trappa og fniser. Men brødrene og de eldre kameratene, de som har begynt i tredje klasse, de må passe seg for soldatene. Små barn hentes ut av sengene sine, anklages for steinkasting eller for å ha postet noe på Facebook, og føres bort med hendene stripset på ryggen. De vet det, guttene på trappa.

LES OGSÅ: Nei, jeg hater ikke israelere

Ei ung jente kommer forbi, hun stopper og spør hvor jeg kommer fra. «Vet du at hver natt kjører soldatene inn i leiren?» sier hun.

«Vet du at de skyter tåregassgranatene sine, hver natt!». Hun peker mot et lite murhus: «Der bor tanten min, hun har astma. Vi blir syke av tåregassen, syke av angsten. Vi sover ikke om natten, vi bare venter»

Staten Israel har i hele dens eksistens vært basert på systematisk okkupasjon og undertrykking av palestinere. Gjennom fordrivelse av av landsbybeboere, terror og våpenbruk stjal de husene, åkrene og framtida til folk.

LES OGSÅ: Norske artister bak opprop mot Eurovision i Israel

15. mai markeres av palestinere og solidaritetsbevegelser over hele verden, og kalles Nakba - Katastrofen. Grunnleggelsen av staten Israel regnes som starten av Nakba og var preget av terror, vold og overgrep. Paramilitære grupper drev terror mot sivile, mange palestinere ble drept og over 900 000 palestiner ble drevet fra deres hjem, til flyktningleirer i Gaza, nabolandene og til leiren de to kameratene bor i på Vestbredden. Den norske Eurovision-deltageren Keiino, var med på et arrangement hvor opprettelsen av staten Israel ble feiret og er dermed med å legitimerer en okkupasjonsmakts feiring av seg selv.

Det finnes ikke nok glitter og stas til å pynte på overgrepene som palestinerne systematisk utsettes for. Det hjelper ikke å skru opp lydvolumet, vi kan fortsatt høre bombe drønnene og barneskrik fra Gaza.

Det kan virke langt fra Trondheim til Ramallah på Vestbredden, men Ramallah er vår vennskapsby og vi bør vise solidaritet. Skru av tv-skjermen på lørdag.

Som førstekandidat for Trøndelag Rødt vil jeg kjempe for et vedtak i fylkestinget, som vil forplikte oss til å ikke handle varer fra okkupert jord. Rødt støtter palestinerenes legitime kamp for frihet, og mener boikott er et viktig virkemiddel og en solidarisk handling.

En liten kjøretur fra Tel Aviv sitter det to gutter og ler på ei trapp. I natt er det kanskje deres dør som slås inn, en storebror som hentes eller deres mor som ikke får sove. Men akkurat nå skinner solen og de ler.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten


På forsiden nå