Debatt

 Hva er dere så redde for, dere som må drepe disse små bamsene?

Eller er det noe annet enn redsel som ligger under? Ballefaktoren i jegermiljøet? Gir bjørn eller ulv på cv’en status i miljøet?

Berit Helberg reagerer på at det er skutt en liten bjørn.  Foto: Javad Montazeri

Saken oppdateres.

En liten bjørn har igjen måttet bøte med livet. Det blir som i melke- og eggindustrien: Hanndyr er ikke verd noe, så skitt au, vekk med dem. I Grong ble det baluba da fellingstillatelse ble trukket tilbake fordi det viste seg at bjørnen de brave blodtørstige ville skyte, var ei binne.

Les mer: Bjørn skutt i Selbu

Det står i avisa at de antar at det var to på ferde, sammen med bildet av den vesle bjørnen som de har fryktet så innmari. Bitteliten, blodig og død. Jeg antar at det bøter på følelsene hos sauebøndene som fant sine blodige sauer fordi de ikke var passet godt nok på.

Bjørner i bassenget

Heldigvis reagerer stadig flere, selv om det burde ha reist seg en hel skare av naturelskende nordmenn i flokk! Det hjelper ikke lenger å skrike om beiterett og at vi har gjort det slik i x antall år. Vi lever i 2019. Hvis sauenæringa ikke klarer å vri kalenderen i huet over på rett årstall bør de slutte å drive med levende dyr. Andre land lever med en helt annen innstilling til sine langt større rovdyrbestander. Ikke bare passer de dyrene sine, men de får bjørner i bassenget, på verandaen og i huset.

Les mer: Plutselig sto hannbjørnen midt i veien for jegerne

Av de videoklippene jeg har sett på Facebook er det ingen som har ringt noen med gevær med intensjon om å virkelig bruke det hvis de ikke ble nødt. Her ble bjørnen filmet til den var ferdig med badet, til den ble fotografert og deretter jaga ned fra verandaen eller døra ble åpna med et kosteskaft og lot bjørnen løpe ut mens han med gevær sto i trygg avstand – med våpenet fremdeles på ryggen da døra gikk opp.

Hva er dere så redde for, som må drepe disse dyrene? Eller er det noe annet som ligger under? Ballefaktoren i jegermiljøet; bjørn eller ulv på cv’en gir status i miljøet? Dette vet vi jo, men avisene skriver ikke om det. De legger heller ut bilder av blodige saueskrotter som ingen brydde seg om der de ble sluppet løse og ubeskytta ut i et miljø de åpenbart ikke taklet.

Les mer: Bjørn skutt i Meråker

Latterlige tiltak

Dessuten klarer de ikke å skjule lenger at landet styres kun av penger. Det er billigere for bonden å la noen av sauene ta støyten og få rovdyrerstatningen etterpå, enn å sikre dyrene i forkant. Skam til de fylkene som ikke har en ordning hvor bønder tilslutta beitelag kan søke om økonomisk støtte til sikringstiltak før beiteslipp. Og skam for de fylkene som deler ut penger fra denne bøtta, bare for å la det gå til latterlige tiltak som ikke har noe med beitedyrene å gjøre.

Les mer: Ida skulle bare ta seg en skitur - men disse sporene fikk henne til å stanse

Hvor mange ganger skal vi be saueeierne om å passe på dyrene sine før de krever drap av flere rovdyr (det er kanskje planen?) og driter landet ytterligere ut for de land i verden som takler færre sau og langt flere rovdyr, og passer på sine flokker? Jeg skammer meg over hva Norge har blitt når jeg ser hva som skjer med naturen.

Blodtørstige jegere

Bestandsmålet for bjørn er langt fra nådd, disse idiotiske tallene som blir satt av politikere som tror de kan tvinge naturens forplantningsevne inn i deres forkvaklede ideer om hva Norge skal ha i skogen. Om det er vindmøller eller rovdyr, så styres ikke dette landet av annet enn pengegriskhet, sauenæringa og blodtørstige jegere.

Boikott i det minste norsk sauekjøtt til næringa har tatt til vettet og ikke minst tatt steget inn i 2019. Det har naturen fortjent – og hver eneste lille bamse som urettmessig har blitt skutt.

På forsiden nå