Debatt

Spillerne i RBK damer må, på lik linje med RBK sine herrer, få så godt betalt at de ikke trenger å jobbe eller studere ved siden av fotballen

Filosofien til avdankete RBK-stjerner om at det ikke bør være likelønn kan ikke holdes som prinsipp, skriver Anne Irene Enge i dette debattinnlegget.

RBK damer må brandes med profiler og som en merkevare på lik linje som dagens RBK, mener innleggsforfatteren. Bildet er fra kampen mellom Trondheims-Ørn og VIF i høst.   Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Det er tannløst og slapt av RBK at de ikke har vært på banen for lenge siden med dette. Uavhengig av etablering på egen kjøl eller «oppkjøp» av Trondheims-Ørn så synes jeg at Norges ledende fotballklubb langt fra er i spiss når det gjelder satsing på kvinnefotballen.

Les mer: RBK-profil om mulig kvinnelag: – Et spark i ræva på de andre klubbene

Trondheims-Ørn var i mange år en ledende klubb i norsk kvinnefotball. Nå har klubben vært inne i en bølgedal over noen år. Hadde Rosenborg vært så foroverlent som de nå forsøker å framstå som, så hadde de gått inn og bidratt når det ble åpenbart at Ørn begynte å slite. I stedet sitter jeg igjen med et inntrykk av at dette ikke har vært særlig interessant for flaggskipet i trøndersk fotball.

Anne Irene Enge, MAER-coach, sportsidiot og «old lady»-spiller  Foto: Privat

Først når kvinnelandslaget har gjort det godt i VM og populariteten er stigende, så ser det ut til at gutteklubben grei på Brakka synes det er en god idé å gå inn i.

Så derfor er det på overtid at de nå endelig, og gledelig nok, lanserer at de kan tenke seg å gå tyngre inn. For når man leser litt mer under overskriftene, så er det fortsatt hvis om og dersom. Det virker som man ser på muligheten for, og at det er interessant å se nærmere på. Det ser på papiret ut til at RBK damer kan komme fort opp og stå. Det vil si hvis styret i RBK vil.

Les mer: Tidligere landslagsstjerne om RBK-samarbeidet: – Det kribler i trønderhjertet

Det er ikke nok! Det blir for mye prat! Det trengs raske beslutninger og praktisk handling!

Jeg ser at flere av profilene på Rosenborg er positive til initiativet, og at det er positivt at Rosenborg hiver seg på. At det vil gi de andre lagene «et spark i ræva». Sorry gutter, men at RBK nå «slenger seg på» er ikke direkte å være i front. Det finnes allerede tre klubber i eliteserien som har egne lag for damene. Så her følger RBK bare på det som allerede andre klubber har gjort.

Les mer: Kan bli RBK Kvinner allerede i høst

Hvis dette prosjekt skal gi noen noe spark noe sted, og være mer enn å dilte etter det andre har gjort, så må det legges inn ressurser og innsats utover det de klubbene har gjort. Da bør ambisjonen være å konkurrere med LSK kvinner på alle plan. Da må apparatet rundt damelaget både sportslig og administrativt skrus sammen slik at laget har de rammene som skal til for å utfordre. Laget må bli så attraktivt at spillerne velger RBK damer før LSK damer. De trønderske talentene skal drømme om å spille i Trondheim og ikke på Østlandet. Da kan vi snakke om å være i front og gi de andre storklubbene i Norge «spark i ræva». Bredden av gode spillere vil da bli større. Det er sunt for toppserien og dermed også for landslaget.

Les mer: 17-åringen skal spille EM: – Har ikke gått helt opp for meg ennå

Det innebærer blant annet at spillerne i RBK damer, på lik linje med RBK sine herrer, får så godt betalt at de ikke trenger å jobbe eller studere ved siden av fotballen. De må kunne være heltidsutøvere for å kunne prestere optimalt. De må prioriteres ganske enkelt. Da kan ikke filosofien til avdankete RBK-stjerner om at det ikke bør være likelønn holdes som prinsipp. Det vil rett og slett kreve investering fra RBK sin side. De må brandes med profiler og som en merkevare på lik linje som dagens RBK. Er de klar for det? Det er et meget interessant spørsmål som vi nok fort vil få svaret på når klubbene nå skal snakke sammen.

Les mer: Ørn-profilen: – På høy tid RBK får et damelag

Som en som fikk være med på damefotballens barndom og hadde gleden av å bli behandlet likeverdig i egen klubb, så håper jeg at det nå gjøres akkurat den satsningen som skal til. Jeg følger spent med, og jeg holder fast på at RBK damer ikke bare er på høy tid, men langt på overtid.På forsiden nå