Debatt:

Vindkraftkonsulent med panikk?

Bildet er fra bygging av vindkraftanlegg i Roan. Debatten mellom tilhengere av vindkraft - og skeptikerne - har de siste ukene vært intens.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Hogne Hongset hevder i et innlegg at jeg mener folk i oljebransjen ikke er velkomne i miljødebatten. Feil. Det er Hongsets egne karakteristikker av fornybarbransjen jeg har adressert. La meg forsikre om at jeg ikke har noe svart-hvitt syn når det gjelder petroleumsbransjen. Norsk gass må spille en nøkkelrolle i utfasingen av kull og balansering av sol- og vindkraft i Europa, men det er ikke rom for å skvise ut hver siste dråpe olje på sokkelen hvis kloden skal berges. Fossil energi ødelegger naturen globalt, så mitt poeng er at Hongset, med sin bransjeerfaring, kunne gjort nytte for seg i den sammenhengen.

Arne Fredrik Lånke 

LES OGSÅ: Derfor vil Trønderenergi bygge vindkraft

Hongset gjetter på at jeg har panikk. Tja. Vi var begge på Arendalsuka, og har opplagt ulik oppfatning av stemningen. Jeg hørte blant annet ledende forskere si at vi trenger vindkraft både på lands og til havs for å berge klimaet, og jeg hørte norsk, klimavennlig og kraftkrevende industri ønske mer vindkraft på land for å sikre sin konkurranseevne. Cicero presenterte en undersøkelse som viser at mange klimatiltak dessverre står nokså svakt i befolkningen. Klimakampen blir beintøff, og tiltak som reduserer folks velferd eller opplevde livskvalitet er ifølge undersøkelsen langt mindre populære enn vindkraft, som fortsatt står ganske sterkt. Det sier meg at de lønnsomme tiltakene er viktige.

LES OGSÅ: Hvorfor får vi vindkraft vi ikke trenger?

Fornybarbransjen er tålmodige, for vi vet at realisering av fornybarprosjekter kan ta både 10 og 15 år. Vi er vant til skiftende rammebetingelser, og har snudd oss ofte. Men når det gjelder klimaet, med et tiår på å halvere utslippene og kunnskap om hvor lang tid det tar å realisere prosjekter som monner, særskilt når det krever teknologiutvikling og omlegging av rammebetingelser, er det all grunn til å ha full panikk.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Mer vindkraft-debatt i Adresseavisen:

På forsiden nå