Saken oppdateres.
Når man leser oppslagene og leserinnleggene i Adresseavisen om den varslede nedleggelsen av FysMed-klinikken, kan man få inntrykk av at dette er det eneste tilbudet til pasienter med ryggplager, overvekt og sammensatte smerte- og symptomlidelser i primær- og spesialisthelsetjenesten i vår region. Det stemmer ikke.
Torgrim Tønne
Lars Furan
Torunn Hilstad
Lars Vetlesen
Vi jobber i primærhelsetjenesten i våre kommuner og hver dag gir vi våre pasienter behandling, treningsråd og veiledning, ofte i samarbeid og samhandling med hverandre. Fysioterapeutene i kommunene er tilknyttet private institutt, kommunalt ansatte og i frisklivssentraler. I frisklivssentralene er det også helsepersonell med tverrfaglig kompetanse innen ernæring, pedagogikk, ergoterapi, sykepleie, folkehelsevitenskap og psykologi.
LES OGSÅ: Helse Midt-Norge svarer bekymrede ansatte ved FysMed
Samarbeid mellom fastleger og fysioterapeuter i primærhelsetjenesten bedres stadig og gjør at pasientene kan tilbys evidensbaserte (kunnskapsbasert) opplegg hvor man integrerer biomedisinsk, psykososial, profesjonsspesifikk og personlig kunnskap. Knutepunktmodellen er et opplegg i regi av Smertesenteret St. Olavs hospital, støttet av Norske Fysioterapeutforbund, Allmennlegeforeningen, Norsk forening for allmennmedisin og fysioterapienheten i Trondheim kommune er eksempel på et undervisningsopplegg der fastleger og fysioterapeuter i Trondheim kurses sammen, ikke minst med tanke på pasienter med langvarige- og sammensatte symptomlidelser.
Vi vet at langvarige smerter innebærer uttalte negative samfunnsmessige konsekvenser i form av økt sykmelding, nedsatt funksjon, mindre delaktighet i samfunnet og forårsaker et betydelig problem for den som er rammet, i form av flere symptomer som depresjon, angst, utmattelse, søvnproblemer og nedsatt fysisk, psykisk, kognitiv og sosial funksjon. I primærhelsetjenesten er vi tettest på det livet pasientene lever og håndtering av denne pasientgruppen er noe av det viktigste i vårt samfunnsoppdrag.
LES OGSÅ: Umusikalsk eller bare litt urytmisk Helse-Midt Norge?
Fastleger og fysioterapeuter representerer en solid kontinuitet i de fleste kommuner. Vi har en unik mulighet til å skreddersy individuelle opplegg ut fra pasientenes totale livssituasjon. Ikke alle skal henvises til spesialisthelsetjenesten, noe som understrekes i stortingsmeldingen om fremtidens primærhelsetjeneste. Petter Brelin, tidligere leder i Norsk forening for allmennmedisin, uttalte i Dagens Medisin for en stund siden at «vi forbruker for mye tjenester i andrelinjen» og Riksrevisjonens rapport fra i fjor konkluderer også med at det henvises for mye til spesialisthelsetjenesten.
Både i individuelt og samfunnsmessig perspektiv er det ofte fornuftig å prøve ut laveste nivå i behandlingskjeden før man henviser videre. I primærhelsetjenesten gjør vi en viktig og betydningsfull jobb allerede og vi vil fortsette å utvikle vårt tilbud til beste for våre pasienter.
Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter