Debatt:

Novartis svarer om migrenemedisin: Helseministerens prisbløff

Etter mange måneders stillhet har Bent Høie og regjeringen avslørt at de ikke har funnet plass til en hardt rammet pasientgruppe over neste års statsbudsjett, heter det i dette debattinnlegget. 

Saken oppdateres.

RED.ANM.: Novartis er markedsføringsinnehaver av migrenemedisinen Aimovig

Et nytt og effektivt legemiddel kan redusere sykefravær og øke livskvaliteten til norske migrenepasienter. De øvrige nordiske landene for lengst har godkjent migrenemedisinen Aimovig på blå resept, men norske migrenepasienter venter fortsatt på behandlingen. Etter mange måneders stillhet har Bent Høie og regjeringen avslørt at de ikke har funnet plass til en hardt rammet pasientgruppe over neste års statsbudsjett.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Veronika Barrabés 

Veronica Gundersen Gran 

Fremfor å innrømme at regjeringen har nedprioritert migrenepasientene, gjemmer Bent Høie seg bak pris.

I et innlegg i Adresseavisen 1. oktober skriver Bent Høie at prisen for det nye legemiddelet er for høy, og at han derfor har bedt Legemiddelverket om å presse ned prisen. I tillegg påpeker helseministeren at han er opptatt av fortgang i saken, slik at pasientene får tatt i bruk behandlingen så raskt som mulig.

LES HELE BENT HØIES INNLEGG HER.

Novartis har, som produsent av legemiddelet, vært en del av denne prosessen i nær to år, og ser seg nødt til å korrigere helseministerens virkelighetsbilde:

  1. Statens legemiddelverk har allerede gjort sine vurderinger, og konkludert med at Aimovig er en kostnadseffektiv behandling for pasienter med kronisk migrene. Det betyr at prisen står i et rimelig forhold til den verdien legemiddelet utgjør for pasient og helsevesen. Høie har åpenbart valgt å se bort i fra dette.
  2. Ifølge beregningene som er gjort er det direkte feil, som Høie hevder, at migrenemedisinen vil koste fellesskapet over 100 millioner kroner i året. Men fordi Statens legemiddelverk har vurdert at den direkte kostnaden kan overstige 100 millioner i ett av de neste fem årene, ble beslutningen sendt til Helse- og omsorgsdepartementet for vurdering over statsbudsjettet. Dessverre stoppet saken på helseministerens bord.
  3. Prosessen med å tilby migrenemedisinen på blå resept for norske migrenepasienter har pågått i snart to år. Når Høie påpeker at det ville vært uheldig å takke ja til «den første og beste prisen», opptrer han i beste fall villedende. Novartis har gitt flere pristilbud, og ved flere anledninger invitert Høie og helsemyndighetene til videre forhandlinger for å gi tilgang til norske migrenepasienter. Vi har også tatt initiativ til en individuell refusjonsordning, hvor de hardest rammede pasientene kan få finansiert behandlingen før blå resept er innvilget. Alle våre henvendelser står ubesvart. Dette står i skarp kontrast til Høies uttalte motivasjon om å gi pasienter rask tilgang til nødvendig behandling.

LES BAKGRUNN: Blå resept er urettferdig - og sånn må det være

LES OGSÅ: - Nå blir det bare de rike som kan kjøpe seg friske

Vi ønsker at Høie og regjeringen lar ord bli til handlinger, og etterlyser raske grep for å sikre en nødvendig refusjonsordning for norske migrenepasienter. Novartis ser frem til å gjenoppta dialogen med Legemiddelverket, men skulle helst sett at Høie sørget for en løsning gjennom statsbudsjettet han selv forvalter.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Våre debattfelt er åpne 07-00 hver dag. Les debattreglene her.

På forsiden nå