Debatt

Hvorfor har ikke musikkonkurranse-programmer fagfolk i dommerrekka si?

I musikkprogrammene har det ramla inn gud og hvermann som det er ganske tydelig at ikke kan noe som helst om musikk som fagområde.

Musiker Kjersti Kveli, her fra konsert i New York, har sterke meninger om dommerstanden i musikkprogrammer.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Fagfolk med stor F altså. Noen som vet forskjellen på en dur og en moll-akkord hadde jo vært greit. Gjerne ganske mye mer. Nå går symesterskapet igjen på NRK1. Der har de proffe folk som roser og kritiserer håndtverket. Med tilhørende terminologi (som jeg ikke skjønner, men det er underholdende likevel.) Samme skjer på dansekonkurransene. Til og med på Kakekrigen (!) har de proffe bakere på høyt nivå som kritiserer det som er dårlig utført.

LES OGSÅ: Saima Irén Mian (28) fra Buvika videre i The Voice

Men i musikk - der har det ramla inn gud og hvermann som det er ganske tydelig at ikke kan noe som helst om musikk som fagområde. Hva er greia? Der skal språket være så veldig tilgjengelig. Ja, så tilgjengelig at det stort sett ikke betyr noe som helst. Kritikk og ros kommer ut som rabbel, som høres helt likt ut som når jeg hører fulle folk på fest snakke om hva de liker og ikke av musikk. Hvorfor er det slik? Det er faktisk et fag.

LES OGSÅ: Kristin (17) fikk mentorene til å krangle

Det finnes måter å gi faglig tilbakemelding som faktisk kan hjelpe noen videre. Det handler ikke bare om hvorvidt man liker noe eller ikke. Det er faktisk ikke relevant. Fag er fag. Musikk er faktisk ikke et unntak. Når det uansett er slik at publikum skal stemme frem vinnerne i musikkprogrammene, så er dommerne overflødige klovner som har som eneste jobb å skape reaksjoner. I tidlige runder kan de ha som tilleggsjobb å drite ut folk og lage «spenning» om hvorvidt de synes de skal få gå videre.

LES OGSÅ: Idol-Øystein: - Dette er helt vilt

Problemet med alt dette er at det understøtter misforståelsen om at musikk ikke er noe man kan lære som et fag. Mange tror (fortsatt) at musikk er noe man har talent for, eller ikke. Slike talent er det uansett overflod av, slikt imponerer ikke meg. Det som er sjeldent er tålmodighet og integritet. Noe disse programmene gjør det veldig vanskelig å utvikle. Kritikk uten fokus på å lære av det - rent faglig - er helt bortkasta. Uten konkret faglig kritikk så kan man ikke lære. Med vekt på ordet «konkret».

LES OGSÅ: Skjønte at de bodde med et talent da «Idol»-Kristian dro fram gitaren på nach

Mitt konkrete tips: Drit i å bli med på slike program. Finn deg heller en lærer eller to eller tretten. Noen som tørr lære deg noen nye ord du ikke har hørt før, og som ikke snakker til deg som om du er en idiot. Såpass fortjener du. Bli heller med på kakekrigen, så lærer du ihvertfall noe.


Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Våre debattfelt er åpne 07-00 hver dag. Les debattreglene her.

På forsiden nå