Debatt:

Frp og FpU svarer på kronikk om rasismeoppgjør i politikken: Forsuring av debattklimaet

Oda Okkenhaug gir også honnør til Abid Rajas stempling av Frps retorikk som «brun», som altså per definisjon betyr nazistisk, en ordbruk Raja selv senere modererte. Disse beskyldningene mot Norges tredje største politiske parti er svært alvorlige, skriver Frps Mats Persøy.  Foto: Vidar Ruud

Saken oppdateres.

I Adresseavisen 17. oktober skriver Ap-lokalpolitiker i Levanger Oda Okkenhaug et innlegg om at det må tas et oppgjør mot rasisme i Norge, samtidig som hun går hardt ut mot Frp. Jeg er helt enig med Okkenhaug i at vi aldri skal akseptere rasisme i Norge. Det er alle de politiske partiene på Stortinget enige om. Det jeg ikke er enig med Okkenhaug i, er at Frp er ansvarlig for muslimhat i Norge. I innlegget sprer hun også usannheter om Frp.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Mats Persøy  Foto: privat

Okkenhaug skriver at Frp påstår at tilhengere av én religion har som mål å overta Norge. Hun skriver videre at Frps retorikk om muslimer og muslimske skikker er «avskyelig, rasistisk og har pågått i for lang tid». Hun gir også honnør til Abid Rajas stempling av Frps retorikk som «brun», som altså per definisjon betyr nazistisk, en ordbruk Raja selv senere modererte. Disse beskyldningene mot Norges tredje største politiske parti er svært alvorlige. Frp har aldri sagt at muslimene har som mål å ta over Norge. Jeg kjenner meg ikke igjen i at Frps retorikk er avskyelig og rasistisk. Jeg er heller ikke medlem av et nazistisk parti eller et parti med nazistisk retorikk.

Okkenhaug tar feil, og hun er bidragsyter til å legge lokk på en svært viktig debatt.

LES HELE KRONIKKEN TIL OKKENHAUG: Et skrikende behov for rasismeoppgjør i norsk politikk

LES LEDEREN: Uanstendig utspill fra finansministeren

Det skal være helt legitimt å snakke om innvandringspolitikk og utfordringene høy innvandring over kort tid kan føre med seg. Konsekvensene av dårlig integrering har vi allerede sett i Sverige, der myndighetene har mistet kontroll over flere områder. Det er legitimt å snakke om kostnadene og konsekvensene dårlig integrering og høy innvandring vil ha for Norge og velferdsstaten. Det er også legitimt å snakke om holdninger som en del av innvandrerbefolkningen tar med seg til Norge. Mange av disse holdningene er holdninger som er i strid med norske verdier, det som gjør Norge til Norge. Det er ikke muslimhets å stå opp for religionsfrihet, likestilling og homofiles rettigheter. Å adressere problematiske verdier handler om å tørre å ta en meget viktig debatt, nemlig debatten om hvilke verdier som skal ligge til grunn i Norge. Og nei, vi har aldri påstått at alle flyktninger tar med seg disse holdningene til Norge, eller at det ikke finnes problematiske holdninger hos nordmenn heller. Men det er et ubestridt faktum at frihetene vi tar for gitt i Norge, ikke er en selvfølge i mange andre land hvor en del flyktninger kommer fra.

LES OGSÅ: Vinneroppskriften er å splitte folket

Regjeringen har i lengre tid jobbet mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Dette er utfordringer vi har sett stadig mer av de siste årene, og er utfordringer som stort sett stammer fra andre kulturer. Det er ikke rasistisk og avskyelig å påpeke at vi ikke skal ha det slik i Norge, det handler om å være ansvarlig. Det handler om å verne om kvinner og kvinners rettigheter. Vi skal aldri akseptere at kvinner eller noen andre føler seg utrygge i Norge. Vi skal heller ikke akseptere at venstresiden forsøker å kneble politikere som påpeker disse utfordringene som «rasistiske og avskyelige».

LES KRONIKKEN TIL GEORGE CHABERT: Derfor er handlingsplan mot muslimhat en dårlig idé

Man skal selvfølgelig ikke holde et helt folkeslag ansvarlig for holdninger som enkeltmennesker har. På samme måte skal man heller ikke holde et helt politisk parti ansvarlig for muslimhat. Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim har tatt tydelig avstand fra moské-angrepet og holdningene som førte til det. Han uttalte at vold mot muslimer og andre grupper vekker enorm avsky. Justisminister Jøran Kallmyr uttalte at «alle må få lov å ha sin egen religion i Norge. Et angrep på religion, enten der er i en moské, en synagoge eller en kirke, det fordømmer vi på det sterkeste.» Regjeringen, med Frp i spissen, har besluttet å lage en handlingsplan mot muslimhat. Det er bra!

LES OGSÅ: Frykt, fiendebilder og fredagsbønn

Dersom man ønsker en god og anstendig debatt, bør man også ha respekt for politiske motstandere. Jeg er selv vara for Frp til det samme kommunestyret som Okkenhaug er fast medlem av. De siste årene har de vært et godt lokalt samarbeidsklima mellom alle de politiske partiene, fra SV til Frp. Dette har gjort at vi sammen har kommet frem til gode løsninger for våre innbyggere. Dersom Okkenhaug og Levanger Ap mener at Frp er rasistiske, nazistiske og har avskyelige holdninger, vil vi få en surere og mer polarisert samfunnsdebatt. Det vil i verste fall gå utover innbyggerne i kommunen og tjenestene vi som politikere i fellesskap skal skape til det beste for alle.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Våre debattfelt er åpne 07-00 hver dag. Les debattreglene her.

På forsiden nå