Debatt:

Ja til fred og miljø - nei til Nato

SV mener at kravet fra Donald Trump og generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, om at medlemslandene skal øke sine forsvarsbudsjett fra 1,5 prosent (Norge) til 2 prosent av brutto nasjonalprodukt, er krigshissing.   Foto: Evan Vucci

Saken oppdateres.

Jordkloden står på randen av en klima- og miljøkatastrofe. Skal vi i Norge bruke våre økonomiske ressurser på å unngå en slik katastrofe, eller skal vi bruke ytterligere 25 milliarder kroner på våpenopprustning av vårt Nato-forsvar?«»

Gjør vi det siste, blir Forsvaret en enda større bidragsyter til klima- og miljøødeleggelser. SV mener tida er inne for at Norge, blant annet gjennom FN, må bidra til atomnedrustning og fredsarbeid framfor et nytt våpenkappløp mellom USA/Nato og Russland.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Rakel Trondal   Foto: Christine Schefte

Torgeir Strøm   Foto: Morten Antonsen

Nato har alltid vært et viktig redskap for USAs aggressive utenrikspolitikk. Siden andre verdenskrig har USA vært innblandet i mer enn 250 kriger og konflikter rundt om i verden. Med president Donald Trump i Nato-førersetet er verden blitt et farligere sted å bo. Trump har også meldt USA ut av den globale klimaavtalen. Nato-landet Tyrkia har nå startet et folkemord på kurderne i Syria. Norge kan ikke fortsette å være nære samarbeidspartnere med land som driver overgrep mot folk overalt i verden, og som ikke vil bidra til å løse den globale klima- og miljøkrisa. SV mener derfor at Norge må si opp sitt medlemskap i Nato. Nå.

LES OGSÅ: Merkel og Stoltenberg avviser at NATO-alliansen er hjernedød

Norge må slutte seg til FNs internasjonale avtale om forbud mot atomvåpen slik Sverige og 120 andre land gjorde i 2017. Trøndelag SV er sterkt i mot at USA/Nato bruker Trøndelag som oppmarsjområde i sin rivalisering med våpenstormakten Russland. SV vil arbeide for at Trøndelag ikke skal være bombemål nummer en i en konflikt mellom USA/Nato og Russland. Norge må bidra til å dempe konflikten med vår store nabo i øst gjennom samtaler og naturlige handelsforbindelser. SV krever at de amerikanske marinesoldatene på Værnes sendes heim, og at alle USA-baserte våpenlagre i Trøndelag fjernes. Norge må etterleve sin lovnad til verdenssamfunnet om at ingen utenlandske soldater skal være plassert på norsk jord i fredstid.

LES OGSÅ: Stoltenberg besøker Trump til uka

Norge må omorganisere sitt offensive Nato-forsvar til et defensivt nasjonalt forsvar. Med utgangspunkt i nåværende økonomiske ressurser må Norge redusere sine innkjøp av F-35 jagerfly fra 52 til 26. Med en annen innretning kan Norge styrke Hæren og Heimevernet, og sikre forsvarets tilstedeværelse i hele landet. Med vår lange kystlinje må vi ha et sterkt sjøforsvar, inklusive overvåkningsfly. Det er viktig å satse på bekjempelse av nye trusler, gjennom god overvåking og etterretning samt en satsing på cyberforsvaret og bedre kunnskap om digital sikkerhet i samfunnet. For Norge vil det være naturlig med et nærmere forsvarssamarbeid med våre nordiske naboland.

SV mener at kravet fra Donald Trump og generalsekretæren i Nato, Jens Stoltenberg, om at medlemslandene skal øke sine forsvarsbudsjett fra 1,5 prosent (Norge) til 2 prosent av brutto nasjonalprodukt, er krigshissing. Tida er inne for å redde verden fra en klima- og miljøkatastrofe, og ikke for å ruste seg til en ny kald krig. Norge må bruke sine krefter på atomnedrustning og fredsarbeid gjennom FN, og bruke sitt oljefond til aktive investeringer for å redde klimaet og miljøet. Derfor sier SV ja til fred og miljø, og nei til Nato.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå