Debatt:

Dårlig arv etter oss i «68-generasjonen»: Jeg angrer og skammer meg

Statsminister Erna Solberg under et møte med Etiopias statsminister og årets fredsprisvinner Abiy Ahmed, der han fikk en bærekraftsball i gave.   Foto: NTB / Scanpix

Saken oppdateres.

Gerilja og overgrep gjør fredsprisen desto viktigere! Nobels fredspris til Etiopias statsminister Dr. Abiy Ahmed er vel fortjent og ei viktig oppmuntring i all motgang. Han slapp alle politiske fanger fri, og inviterte alle geriljabevegelser til å vinne makt gjennom debatt og frie valg. Hvorfor kan da ikke alle holde fred? Er de annerledes enn oss?

Hans Birger Neergård 

Nei, frihet kan misbrukes til å hevne gammel urett. Identitet, lojalitet og trygghet finnes i stamme, klan og etnisitet: Det kan oppleves viktigere enn en overordna føderal stat. I tillegg sliter folk med en dårlig arv etter oss i den radikale «68-generasjonen». Vi forsterka voldsnivået i Etiopia, selv om vår intensjon var å befri verden fra undertrykkelse og utbytting. Jeg jubla av glede da keiser Haile Selassie ble styrta i 1974. Nå angrer og skammer jeg meg.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Fremdeles idealiserer nye generasjoner Che Guevara og geriljakrig. Hans ikoniske bilde er å se mange steder i Etiopia. Slik som de mest revolusjonære marxister blant oss «68-ere», truer også nye opprørere med terror og likvidering. Seksuelle overgrep er særdeles virkningsfulle. De sprer frykt og sender folk på flukt. Uten å gi kvinner og barn beskyttelse, agiterte filosofen Jean-Paul Sartre for barbariets triumf i boka «Jordens Fordømte» av psykiater Franz Fannon. Wikipedia beskriver forfatteren som en humanist. I kamp mot vestlig kultur, kristendom, misjon og fredsarbeid, ble boka utgitt hele tre ganger på norsk. Utgivelsene ramma nobelprisvinnerne Desmond Tutu, Nelson Mandela og Michail Gorbatsjov.

Profitører har tjent seg rike på krig, vold og sex. Forlagene Pax og Oktober vokste seg store og mektige på propaganda for verdensvid revolusjon. Slik ble de medskyldige i død og overgrep. Liberale humanister agiterte for å hjelpe pedofile til seksuell lykke med små barn. Fjorårets nobelprisvinnere, Nadia Murad og Denis Mukwege, viste oss hvor grusomt og kriminelt dette er.

LES OGSÅ: Etiopias statsminister Abiy Ahmed får fredsprisen: – Har vist at fred er mulig

I boka «Kulturkræsj» forteller jeg mer om årets nobelprisvinner og den dramatiske forhistoria. Vi nordmenn har påvirka landet på godt og ondt. Undertittelen er Marxisme, Ateisme, Kristendom og Islam i Etiopia og Norge. Boka er utgitt på Embla Akademisk Forlag og finnes i bokhandel og bibliotek.

Forfatteren Jon Michelet skrev: «Du er en tøff prest og har et spennende materiale.» Årets nobelprisvinner sier: «Skal vi fortsette å drepe hverandre, blir vi aldri ferdige!» Den negative spiralen kan bare brytes ved nåde og omsorg. Uten det er utvikling og bedre levekår vanskelig. Så støtt opp om fakkeltoget 10. desember! Vi «68-ere» har synder å bekjenne og en botsgang å gjøre.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå