Debatt:

Blått lys for helsevesenet vårt

Det er stor fare for at Høyres ideologiske kamp for å kommersialisere helsepolitikken gjør ubotelig skade og vanskelig lar seg reversere, skriver Tore O. Sandvik.  Foto: Kim_Nygaard

Saken oppdateres.

Mens sykehusene i nord setter kriseberedskap og Forsvaret må mobilisere lufttransport, vokser det fram en lenge varslet krise i helsevesenet vårt.

Høyres kroniske underfinansiering av sykehusene med årlige ostehøvelkutt kombinert med en voksende mangel på fastleger og en stadig svakere kommuneøkonomi som ikke makter å ta imot stadig sykere pasienter fra sykehus i sparemodus, forsterkes av Høyres invitasjon til private bedrifter for å tjene penger i det markedet de skaper.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Svigersønnen til en av Høyres største sponsorer eier en slik legebedrift, Dr Dropin, med store markedsambisjoner for alle som kan betale for seg etterhvert som tilgangen til fastlegene forsvinner. Men vi ser det på flere områder. Stadig flere helseselskaper får sugerør inn i sykehusenes budsjetter gjennom statsråd Bent Høies såkalte frie behandlingsvalg, som i realiteten er etableringen av et enormt marked for å tjene penger i det som en gang var vår felles helsetjeneste.

Samtidig inntar økonomene styrerommene. Samtlige styreledere i de regionale helseforetakene er økonomer. Med unntak av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem i Helse Sør-Øst, er dette personer med minimal kompetanse og erfaring fra arbeid med samfunnets samlede behov, slik vi er avhengige av når det gjelder en av samfunnets viktigste trygghetsplattformer.

LES OGSÅ: Trondheimskvinne tar over ledelsen i styret for Helse Midt

Styrelederen i Helse Midt-Norge er en økonom som ifølge Adresseavisen er bosatt i Nederland, og er en totalt ukjent skikkelse for det samfunnet hun er satt til å lede den betydeligste virksomheten i. Men med erfaringen fra finansavdelingen i Sparebanken kommer sikkert godt med når det skal legges til rette for vekst i helsemarkedet.

Det er stor fare for at Høyres ideologiske kamp for å kommersialisere helsepolitikken gjør ubotelig skade og vanskelig lar seg reversere. Derfor haster det med en ny regjering og økte bevilgninger til sykehusene.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå