Debatt:

Rolf Jarle Brøske (H) om avviklingen av helsetilbudet i Spania: Ansvaret for Vistamar-skandalen ligger hos Ap

Ap har for lenge siden bestemt seg for å seigpine Vistamar, og startet med å doble egenandelen for alle brukere. I desember vedtok de å legge ned tilbudet, skriver Rolf Jarle Brøske i dette. innlegget.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

De ansatte ved Trondheim kommunes rehabiliteringssenter Vistamar i Spania spør i Ordet fritt om hvorfor politikerne har vært så taus om nedleggelsen av det populære tilbudet. Spørsmålet er høyst relevant, men skytset rettes dessverre ikke mot riktig adressat. Det er nemlig ikke «politikerne» i alminnelighet som har vært taus om denne skandalen. De ansvarlige er Arbeiderpartiet som har vært enerådende om makta i byen i snart 20 år, i denne saken godt beskyttet av regionens enerådende mediehus Adresseavisen.

LES OGSÅ: Frykter at viktig tilbud til syk far forsvinner

LES OGSÅ: Rådmannen mener kommunen ikke trenger helsesenter i Spania

Det er riktig som de ansatte påpeker at Vistamar for noen år siden var gjennom en periode med kritiske overskrifter i forbindelse med en revisjonsrapport. Kontrollkomiteen reiste da ned for å snakke med ansatte og brukere. Vi møtte en stab som imponerte oss alle. Forholdene lå tilbake i tid, og var rettet opp takket være et solid styre, ny ledelse og motiverte ansatte. Det er nesten ikke sykefravær og både ansatte og brukere er svært fornøyd. Komiteens medlemmer, fra Høyre og Frp til Ap, var enig om at driften er god og et viktig supplement til velferdstjenesten i Trondheim kommune. Dessverre tapte Aps representanter kampen internt i sitt parti. Ap har for lenge siden bestemt seg for å seigpine Vistamar, og startet med å doble egenandelen for alle brukere. I desember vedtok de å legge ned tilbudet.

LES MER FRA BRØSKE: Så fikk Ap satt kroken på døra på Vistamar

LES OGSÅ: Ikke ta fra oss Vistamar rehabiliteringssenter

Dette har ikke skjedd uten motstand. Opposisjonen, med både Høyre, FrP, Pensjonistpartiet og Venstre har foreslått å videreføre tilbudet. Vi har lagt inn penger for å sikre at alle kan benytte seg av det, og ikke bare de rike slik konsekvensen har vært av Aps politikk. I budsjettdebatten avkrevde vi Ap svar om deres heksejakt på tilbudet. Vi snakket om at tilbudet gjør at flere kan bo hjemme lenger. Og vi stilte spørsmål om hvor mye Ap var villig til å sløse av skattebetalernes penger for å ri partipolitiske prinsipper. Som vanlig var det ingen ordentlige svar å få.

LES OGSÅ: Mange pasienter trenger Vistamar

LES OGSÅ: Full ordkrig om fantasipenger og «ulovlig budsjett»

Ingrid Skjøtskift fra Høyre har etter gjentatte spørsmål edelig fått vite prislappen på nedleggelsen. Det tomme lokalet i Spania vil koste skattebetalerne i Trondheim mer enn 50 millioner kroner frem til 2029. Dette er en skandale som savner sidestykke i offentlig pengebruk, men som Ap så langt har sluppet svært billig unna.

At Ap rir slike kamper er ikke overraskende. Det er verre at Adresseavisen som i desember var monopolavis og eneste referent av budsjettdebatten i Rådhuset valgte å ikke skrive ett eneste ord om skandalen. Nedleggelsen av Vistamar berører mange innbyggere i Trondheim kommune, men fikk dessverre likevel ingen omtale.

Det finnes politikere som har kjempet for denne saken. Vi har besøkt Vistamar, lyttet til ansatte og brukere, og vi har lenge forsøkt å få skandalen frem i lyset. Saken demonstrer med all tydelighet behovet for en alternativ stemme og ny politisk ledelse etter 20 år med Ap med makta.

LES OGSÅ: Tor Arne ble sagt opp da han kom på kveldsvakt

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå