Debatt:

Barnehageansatte er gull verdt

Det har vært nyttig å komme seg ut av kontoret på rådhuset og inn i grunnbemanningen på en av kommunens barnehager.

Innleggsforfatteren har vikariert i barnehagen og sett hvor viktig maten er for barna.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Takk til alle barnehageansatte, dere er gull verdt. Dag to av tre på arbeid i barnehage er tilbakelagt. Alle barna, uavhengige av hvor rike foreldrene de har, hadde med seg matboks med et mangfoldig innhold. Ting har blitt bedre med årene. Men, matglede i barnehage og skole handler om langt mer enn hva som er smurt på hver enkelt brødskive.

LES OGSÅ: Flere kokker, mindre mas

I dag fikk jeg delta i et prosjektmøte i barnehagen jeg er så heldig å få jobbe på denne uken. Der påpekte en av lærerne viktigheten av det pedagogiske ved å lage og dele et måltid. Barna hadde fått være med på hele prosessen: Så å høste løken selv og til slutt lage løksuppe til hele avdelingen.

Å ha ansatte som lærer barna å ha respekt for hvor maten faktisk kommer fra, er nødvendig. Den er ikke «bare» fra butikken hvor du kan handle mer fordi du bestemte deg for å kaste all den brukbare maten du hadde i kjøleskapet.

Jeg tror ikke det er realistisk å ansette en kokk på hver eneste barnehage og skole over natta, eller å sende alle potensielle barnehagekokker på ped-kurs. Barnehagelærere lærer om kost og ernæring på både bachelor- og masterutdanningen. De er noen av de beste til å lære bort og formidle.

LES OGSÅ: Alle vil ha kokk

Å redusere ekstrautgiftene kostpenger er for hver enkelt familie og samtidig gi de ansatte muligheten til å tilegne seg mer kunnskap om mat, er veien å gå.

Å øke bemanningen og la de ansatte anvende de pedagogiske superkreftene de faktisk har etter en årelang universitetsgrad og arbeidserfaring, er å ta yrket på alvor. Men da trenger vi flere ansatte. Ja, barnehagenormen var nødvendig. Og nei, vi er ikke i mål. Vi må sørge for at det faktisk er nok ansatte på jobb, hele dagen.

BAKGRUNN: -Dette er det første mange spør om når de søker barnehageplass

I morgen blir ordfører Rita Ottervik med meg på en arbeidsøkt i barnehagen. En ordfører med et sterkt lag i ryggen, som har klare ambisjoner for oppvekstfeltet. Sammen med våre samarbeidspartier har vi satt av flere millioner til prosjektet «Toppet bemanning» i barnehage i vårt budsjett. For mer kontinuitet, mindre bruk av vikarer og på sikt et lavere sykefravær. Det blir spennende å se hvordan prosjektet fungerer ute på enhetene.

Det har vært nyttig å komme seg ut av kontoret på rådhuset og inn i grunnbemanningen på en av kommunens barnehager. Selv om det bare var snakk om tre dager for denne gang. Jeg må gi all honnør til de som jobber med dette hver eneste dag. Barnehageansatte er virkelig noen av de aller viktigste folkene i vårt samfunn. Takk for det fantastiske arbeidet dere legger ned. Jeg er utslitt og skal, for andre dag på rad, legge meg klokken halv ni. I morgen er det klart for en ny vakt som midlertidig barnehagevikar.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Sara Shafighi (Ap) 
        
            (Foto: Carl-Erik Eriksson)

Sara Shafighi (Ap)  Foto: Carl-Erik Eriksson

På forsiden nå