Debatt:

Lyset er påslått!

Kirken brukes til gudstjenester, begravelser, konserter, konfirmantundervisning, formiddagstreff, babysang, korøvelser eller orgelelever.

Biskop Herborg Finnset ønsker å bidra til en slik strategisk samtale om bruk av kirkene og hvordan Kirken forvalter ressursene sine.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.


Christian Hallvard Dahl Nielsen utfordrer meg i Adressa 28. januar på spørsmålet om kirkebygg. «Biskopen tar feil om gamle kirker», hevder han. Men jeg har aldri snakket om alder. Det er bruken som må være det sentrale spørsmålet ved en vurdering av kirkebygget.

Jeg har selvsagt stor respekt for kirkenes åndelige verdi og betydning for lokalsamfunnene våre. Men noen ganger er det nødvendig å stille krevende spørsmål. De må også kunne stilles om noen få av de mer enn 200 kirkebyggene i Nidaros som Den norske Kirke har ansvaret for. Jeg ønsker å bidra til en slik strategisk samtale om bruk av kirkene, og hvordan vi forvalter ressursene våre.

LES OGSÅ: Biskopen tar feil om gamle kirker

Samtidig vil jeg understreke at de trønderske kirkerom slett ikke står tomme. Lyset er absolutt slått på! De brukes til gudstjenester, begravelser, konserter, konfirmantundervisning, formiddagstreff, babysang, korøvelser eller orgelelever.

Lista kan gjøres lengre. Kirkebyggene leies jevnlig ut til gudstjenester og kirkelige handlinger for andre kirkesamfunn, her er særlig de ortodokse og katolske flittige brukere. Vi låner ofte ut kirkene til gravferd i andre trossamfunn. Det skulle bare mangle at vi ikke skulle hjelpe hverandre. Dette er en god måte å leve sammen som kirke-søsken på.

LES OGSÅ: Brannfakkel fra biskopen i Nidaros om gamle kirkebygg

I sin kronikk foreslår Nielsen et økologisk tilsnitt på bruk av kirkehusene. Jeg kan glede ham med noen eksempler: I Melhus samarbeider kirka, Matsentralen og en lokal butikkjedene om ukentlig matutdeling av fremdeles brukbar mat til de som har lite. Det samme skjer på Lademoen i Trondheim, her inviteres det også til middag i kirkerommet. I Steinkjer kirke samarbeider kirka, sanitetsforeningen og Røde Kors om middagstilbud og møtepunkt for flyktninger.

Og det mest kjente eksempelet: En av Trondheims eldste kirker, Vår Frue, er byens åpne omsorgskirke. Hver dag, hele året, holder frivillige verter dører og hjerter åpne, og kaffen varm for menneskene i byen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå