Debatt:

Kutt bompengene og gjør fergene gratis i distriktet

Vi må tørre å være urettferdig. Tør politikerne å si dette høyt?

Vil ha opprør. Pensjonistparti-politiker og pendlerrepresentant, Harald Fagervold, viser til at Rissa og Leksvik er vendt mot Trondheim, ikke Fosen. Han argumenterer for et opprør mot ekspressbehandlingen av storkommune.  Foto: privat

Saken oppdateres.

Regjeringen har trukket en distriktminister opp av hatten. Det er jo bare ett år til valg. Men vil det hjelpe landsbygda? Distriktene sliter med folketallet, forgubbing og lavt utdanningsnivå. Selv om det er distriktene som skaffer inntektene til A/S Norge. Verdiene skapes der stadig færre vil bo. Merkelig. Hvorfor velger stadig færre unge å bosette seg på landsbygda? Det er mange svar på det. Her er noen:

1. Det er moderne/kult å være urban.

2. Unge i dag tar høyere utdannelse. Landsbygda mangler slike arbeidsplasser.

3. Det er dyrt og tungvint å komme seg fra distriktene inn til byen.

4. Distriktene generelt mangler arbeidsplasser. Dermed må mange pendle. Og det er dyrt. Svindyrt!

5. Jentene flytter først, guttene følger etter.

LES OGSÅ: Her er sakene statsråd Helleland må løse først

Hva kan gjøres for å snu dette?

Vi må tørre å være urettferdig. Tør politikerne å si dette høyt? At de vil være urettferdige? Urettferdighet i politikken har mange suksesshistorier. De som kjører Elbil får mange fordeler. Det er urettferdig, men det har ført til det politikerne ville. Mange flere kjører fossilfritt. De som tjener mest, må betale mest i skatt. Urettferdig?

Nord-Norge har fått mange fordeler, som nedbetaling av studielån, lavere moms og arbeidsgiveravgift. Noen mener at det er urettferdig. Nå er det på tide at distriktene blir behandlet urettferdig! Kort sagt må bygda få fordeler som de andre ikke har.

LES OGSÅ: Skal ikke være til pynt

Kutt bompengene i distriktene. Gjør fergene/hurtigbåtene/bussene i distriktene gratis eller nesten gratis. Pendlere fra Indre Fosen må betale mer enn 40 000 kroner pr. år for å komme seg til jobb, i tillegg til at de bruker flere timer i reisetid hver dag! Øker dette tilflytting til distriktet? Senk arbeidsgiveravgifta i distriktet. Legg høyere utdanning til bygda. Kort sagt, det er på tide å være urettferdig. Men har vi så modige politikere i dag? Jeg tviler på det.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå