Debatt:

Hodet til trellen Kark

Med det blotte øyet er det selvfølgelig ikke så lett å se hodet oppe på statuen, men på nærbilder er det lett å se at det er hodet til guden Tor, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Kjell A. Olsen

Saken oppdateres.

I min tid som turistsjef i Trondheim hørte jeg det ofte bli sagt at hodet som Olav Tryggvason skrever over på toppen av statuen på Torget er trellen Kark sitt hode. Dette med bakgrunn i at Olav hugde hodet av Kark etter at Kark hadde drept Håkon Jarl. Dessverre går denne feilopplysningen også igjen i diverse informasjon om Trondheim i trykksaker og på internettsider.

LES OGSÅ: «Trondheim blir ikke Trondheim uten den statuen!»

Med det blotte øyet er det selvfølgelig ikke så lett å se hodet oppe på statuen, men på nærbilder er det lett å se at det er hodet til guden Tor, sågar med hånda rundt hammeren (Mjølner). Olav hugde ned avgudsstøttene på jarlenes hov på Lade, i sin kamp for å kristne Norge.

Også på statuen av Olav på Vestfronten kan man tydelig se at det ikke er et avkuttet menneskehode kunstneren, Stinus Fredriksen, har gjengitt, men et gudehode.

LES OGSÅ: Et julemarked på internasjonalt nivå

Nå når vi har fått en ny utforming av Torget hvor folk skal gå rundt å fortelle besøkende blant annet om Olav Tryggvason-statuen så er det viktig at ikke Tor med hammeren sitt hode blir utgitt for å være Tor med hammeren sitt hode. Det setter neppe Tor særlig pris på !

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå