Debatt:

Nei, Stein Arne Sæther, det gikk ikke galt!

Innleggsforfatteren er uenig med Adresseavisens lørdagsspaltist som sammenlikner kunstig intelligens med atomkrig og biologiske våpen.   Foto: Fra google

Saken oppdateres.

Stein Arne Sæther er lørdagsspaltist I Adressa 1. februar med overskriften «Når gikk det galt?». Innlegget hans passer godt inn i avisas apokalyptiske verdensbilde. Han har tydeligvis ikke lest Hans Roslings «Factfulness» og helt åpenbart ikke tatt inntrykk av Roslings testamentariske ord: «Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.»

Noen eksempler fra innlegget: Sæther sammenlikner kunstig intelligens med atomkrig og biologiske våpen (!) Han skriver at «ingen klarer å overskue hvordan verden vil bli», men han er sikker på at vi kan regissere vår egen undergang. Han skriver at «jakt på forbedring og velstand har alltid skapt tapere», tydeligvis uten å innse at uten denne jakten hadde alle sammen vært tapere.

LES OGSÅ: Klarer vi oss når det verste skjer?

Sæther hevder at jordbruket la grunnlaget til slaveri, sult, epidemier, avskoging, krig og maktkonsentrasjon. Jordbruket la altså grunnlaget for sult, smak på den! Han skriver videre at «sjelden har noen klart å stoppe fremskrittene», men uten å forklare hvorfor fremskritt burde stoppes. Han påstår også at mennesket har passert sitt «point of no return», uten å fortelle hva vi burde returnere til.

Han mener at «i en ufattelig rekke av årtusener var… enkle stein- og beinredskaper godt nok», men han forstår tydeligvis ikke at årsaken til utviklingen, var at dette slett ikke var godt nok.

LES OGSÅ: Naturen kollapser i skyggen av klimakampen

Sannheten er at aldri før har menneskene hatt det så godt som nå, og forbedringen vil fortsette. Men det finnes ett hovedproblem som er den bakenforliggende årsaken til samtlige (sekundær) problemer som Adressas journalister elsker å skrive om. Dette hovedproblemet er befolkningseksplosjonen. Men å diskutere det er tabu i Adressa og i norske media generelt.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå