Debatt:

Det er på tide å lovfeste retten til å eie et hjem

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet åpnet etterkrigstiden med to viktige mål: Arbeid til alle og hjem til alle. Selv om til og med høyresiden etterhvert har forstått at punkt nummer èn var viktig, ligger vi langt bak på punkt nummer to. Jeg vet, som de fleste, at det å ha et tak over hodet er helt avgjørende for oppveksten. Barn, så vel som voksne, trenger en plass å kalle «hjemme». Vi trenger et trygt sted som vi kan returnere til når en hyperkapitalistisk verden har krevd sitt. Vi trenger en plass hvor vi kan hvile og være oss selv. Det er, som FN så rolig stadfester, en menneskerett å ha et hjem.

LES OGSÅ: Jeanette trodde det var lurt å kjøpe egen leilighet. Regnestykket viser at hun burde ha leid

Derfor blir det så hjerterått og vanvittig når 23 prosent av norske husstander ikke eier hjemmene sine. De som skal være beskyttet av en velferdsstat og et sterkt sett med regler, er i realiteten kun en tvist unna å være hjemløse. Samtidig som dette er virkeligheten i dag, så øker mengden mennesker som leier hvert år. Siden 2015 har bare fem prosent av norske boligkjøp vært gjort av single og nye boligkjøpere. I tillegg, bare for å toppe statistikken, så er det tilnærmet 4000 hjemløse statsborgere i Norge i dag.

Å være hjemløs i det kalde Norge er ingen spøk, og det norske været er ikke fremmed for å ta liv. «Boligkongene» samler økonomisk makt på få hender, og bruker den til å presse opp prisene for folk i min økonomiske klasse; arbeiderklassen. Jeg kan ikke fatte, forstå, eller begripe hvorfor vi godtar dette. Jeg vet selvsagt hvorfor de rikeste i Norge aksepterer det, de tjener mer penger i måneden på dette enn jeg vil gjøre i hele min livstid. Disse selverklærte «boligkongene» i Norge i dag, som hver eier hundrevis av boliger, brenner intenst for at flere skal bli tvunget til å leie.

LES OGSÅ: Markus (25) avsluttet studiene i Kina etter virusutbrudd - nå står han på bar bakke i Trondheim

Så fordi jeg mener det blir for dumt at mennesker skal være avhengig av å betale avgift bare for ikke å fryse ihjel, populært kalt leie, står jeg sammen med AUF i Trøndelag på å lovfeste retten til et hjem. I dette ligger det at vi, på samme måte som man er garantert en utdanning og hjelp innad i helsesystemet, så skal vi kunne søke om å få en bolig fra staten. Dette gjør vi fordi vi mener at det ikke finnes et menneske i Norge som fortjener å måtte være ute når vinternettene kommer, og fordi alle fortjener å ha en plass de kan kalle sitt helt egne hjem.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå