Debatt:

Vi trenger flere rockestjerner!

Ja, for meg er dere som sto på scenen i Gammelgruva på Løkken torsdag 13. februar og i Frimurerlogen i Trondheim lørdag 15. februar, rockestjerner på lik linje med artistene som sto på scenen i Trondheim Spektrum samme lørdagskveld!

Bildet er fra utdeling av fagbrev i Frimurerlosjen i Trondheim i 2018. 1. mars er frist for søknad til videregående opplæring.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Det var med stolthet jeg kunne overvære at til sammen 700 ungdommer i alle aldre fikk utdelt sitt kompetansebevis, fag- og svennebrev og mesterbrev i løpet av disse to dagene. Dere har tatt et valg som viser stolthet til faget, og som sikrer fagkompetanse i regionen vår i fremtiden.

Nå skal ungdommer i 10. klasse straks ta et valg! Et valg som ikke er enkelt, og et valg som i stor grad er påvirket av menneskene og rollemodellene man har rundt seg. Derfor må alle vi som påvirker, sette oss inn i alle de mulighetene man har når man velger yrkesfaglig utdanning.

LES OGSÅ: Vurderer du eller barnet ditt yrkesfag? Erik (16) og gjengen har noen gode tips

Ranka Erić Kvarving 

Ifølge www.industrilærling.no åpner yrkesfaglig studieretning for i overkant av 170 yrkesmuligheter! Tenk det! For en mulighet! Vi er vel alle enige om at vi gjerne vil ha en fagutdannet tømrer til å bygge huset vårt, en elektriker med fagbrev til å koble strøm i huset, en fagutdannet rørlegger til å legge rør, en fagutdannet frisør til å klippe håret vårt, en fagutdannet kokk til å lage maten vi spiser på restaurant? Dette er bare noen av yrkene man kan velge gjennom en yrkesfaglig utdanning. Jeg tror ingen har problemer med å si at dette er sikre yrker med gode framtidsutsikter.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Det er derfor så trist når man hører at yrkesfagene ofte blir omtalt som utdanninger med lav status. Selvsagt er det status å ha fagutdanning! Det å ha kunnskapen om et fag og ha fagstolthet! Ja, for å være mester er like godt som å ha en master.

Det er klart vi må ha folk med høyere utdanning, men man utelukker ikke høyere utdanning ved å velge yrkesfag på videregående. Man har mange valgmuligheter til å ta høyere utdanning om man måtte ønske det - og ikke minst: Velger man høyere utdanning med et fagbrev i handa, er man mye bedre skodd. Man har det praktiske i bunnen, og erfaring viser at kandidater med høyere utdanning som har et fagbrev i tillegg er mye mer ettertraktet i næringslivet enn kandidater som kun har realkompetanse.

Ifølge NHO er det 10 sterke grunner til å velge yrkesfag:

  1. Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør
  2. Du kommer raskt ut i jobb
  3. Du får lønn under utdanning
  4. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig
  5. Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet
  6. Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift
  7. Du blir attraktiv for norske bedrifter
  8. Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner
  9. Du har over 170 yrker å velge blant
  10. Du får mange muligheter til å utdanne deg videre

Med dette som utgangspunkt bør jo valget være enkelt! Ifølge NRK har flere og flere ungdommer valgt yrkesfag, og Trøndelag uthever seg nasjonalt. Dette er en kjempebra utvikling, men det er ikke bra nok. Flere undersøkelser viser at vi trenger flere titusenvis av fagarbeidere og håndverkere i årene som kommer. Fag- og mesterbrev er faktisk de mest etterspurte utdanningene blant NHOs medlemsbedrifter de siste fem årene.

Regjeringen har lagt et godt grunnlag med yrkesfagløftet, og Trøndelag fylkeskommune tar løftet på fullt alvor. Deres mål er å utdanne ungdommer til det samfunnet har bruk for, samtidig som man jobber for et tettere samarbeid mellom videregående opplæring og arbeidsliv.

Men vi er avhengige av at alle er med: Sørg for at ungdommene får vite hvilke fantastiske muligheter som ligger i å velge yrkesfag. Vi i Håndverkerforeningen i Trondheim jobber hele tiden med å løfte fram og påvirke våre medlemsbedrifter til å ta imot flere lærlinger. Vår oppgave blir da blant annet å jobbe for at rammebetingelsene for våre medlemsbedrifter blir så gode som mulig slik at valget om å ta inn lærlinger blir lønnsomt for virksomhetene. Med lønnsomhet tenker jeg da på summen av verdien med å ta inn lærlinger i bedriften. Dette er et samfunnsansvar som vi naturlig tar - rekruttering til fagene er noe av de viktigste oppgavene vi har!

Avslutningsvis har jeg lyst slå et slag for restaurant- og matfag. Ifølge Fafo opplever man en nedgang i antall søkere på denne studieretningen. Med tanke på at vi bor i et gastronomisk mekka her i Trøndelag mener jeg mulighetene er enorme - de må bare utnyttes! Vi har en unik tilgang på fantastiske lokale råvarer og vi har fagfolk som kan å foredle disse flotte råvarene.

Se bare på hva man har fått til i Trondheim på dette feltet: Heidi Bjerkan og hele hennes team på Credo, Jonas André Nåvik og hans team på Fagn, samt Christopher Davidsen og teamet hans i Speilsalen! Bak disse resultatene ligger det hardt arbeid, men jeg tror jeg med sikkerhet kan si at det harde arbeidet har gitt avkastning, når man kan smykke seg med Michelin-stjernene og den anerkjennelsen de nå har fått! Alle har til felles at de har en enorm fagstolthet! Dette er Rockestjerner og hverdagshelter! De har virkelig satt Trondheim og Trøndelag på kartet, noe som vil sørge til vekst i regionen og etterspørselen etter fagarbeidere blir bare større som et resultat av dette. Ikke bare til restaurant- og matfag, men til alle fag som skal være med på å gjøre veksten mulig: Fagfolk med riktig kompetanse!

Jeg gir derfor alle foreldre, besteforelder, tanter, onkler og rollemodeller en oppfordring: Bidra til å gi yrkesfagene det omdømmet de fortjener. Ikke av bare av hensyn til fagene, men av hensyn til ungdommene som skal velge. Da kan de foreta gode valg, og få respekt for valgene sine!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno

På forsiden nå