Saken oppdateres.
Tirsdagens leder faller for fristelsen til å la følelsene trumfe kunnskap og analyse når hun mener at bankene burde styre sin virksomhet basert på signaler fra Finanstilsynet og regjering om å droppe utbytte i år. Begrunnelsen skal være å ivareta bankenes soliditet i den usikre tapssituasjonen som bankene går inn i.
Les lederen: Bankene tok dessverre ikke signalet om utbytte
Når ikke Finanstilsynet og regjeringen ser seg i stand til å fortelle det norske folk om hvordan finansmarkedene fungerer, så burde i det minste media gjøre det. I stedet spiller man på de alltid tilstedeværende egenskapene til folket om grådighet og misunnelse.
Bankens ledelse må veie mange ulike hensyn mot hverandre i kampen om å tilby kundene de beste vilkår. Bankene henter ikke sine innlån i Norges Bank, men i det internasjonale og nasjonale konkurranseutsatte finansmarked. Egenkapitalen og bankenes soliditet kombinert med bankenes vilje og evne til å betjene egenkapitalen, er helt avgjørende for betingelsene. Hvis bankene ikke betjener egenkapitalen i gode år, som 2019 var, så vil det få konsekvenser for fremtidige behov for egenkapital og for å få de beste lånebetingelsene. Dette henger sammen.
Les også: DNB svarer på kritikken: Vi bidrar!
Jeg er rimelig sikker på at de negative momentene som Adresseavisens leder skriver om, er godt veid opp mot de nevnte konsekvensene når bankens styre har landet en beslutning om å utbetale utbytte. Jeg er enda mer sikker på at kompetansen i bankenes ledelse til å vedta dette, er langt å foretrekke fremfor de mer følelsesmessige meninger om hva bankene burde gjøre.
Her kan du lese flere saker om koronaviruset.
Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!
Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter