Debatt:

Førstehjelp for byggebransjen post korona

Adresseavisen 2. april 2020 hadde saken om håndverkerne som sliter i koronatider.  Foto: Faksimile

Saken oppdateres.

Små og mellomstore bedrifter ser nå mot tiden post korona og de er spente. En sak er det å overleve krisen, men hvordan skal du kunne ta igjen det tapte når denne tiden er over?

Det er liten tvil om at vi trenger sterke og smarte virkemidler for å få fart i norsk økonomi etter korona-krisen. Jeg har fire helt konkrete forslag som vil kunne hjelpe:

  1. Innfør ROT-fradrag også i Norge – etter mønster fra Sverige
  2. Hent inn etterslepet på vedlikehold i offentlige bygg
  3. Sett fart på alle nybygg i offentlig sektor
  4. Fjerne arbeidsgiveravgift ut 202

Les også: Til alle ordførerne i Trøndelag: Åpne budsjetter, åpne bygg og åpne grenser

ROT-fradrag også i Norge. La meg først forklare hvorfor jeg tror ROT-fradraget, slik vi kjenner det fra svensk byggenæring, vil ha en effekt.

ROT står for Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg – hovedsakelig ment for private hjem og fritidsboliger og for å komme svart økonomi i byggenæringen til livs. I Sverige kan hver person som eier eiendom og benytter seg av godkjente fagfolk til en av disse oppgavene, få trukket fra inntil 50 000 kroner årlig for utført arbeid på skatten.

I Norge har mange nå lagt planene for nytt kjøkken, oppussing av badet eller et annet prosjekt på is fordi tidene er usikre. Med et ROT-fradrag til slike prosjekt blir terskelen lavere for å komme i gang, og norske håndverkere vil umiddelbart oppleve at oppdragene strømmer inn. En ikke ubetydelig bi-effekt er at vi også får bukt med uønsket svart økonomi i byggebransjen.

Les også: Noen vil få det verre enn oss

Etterslep på vedlikehold. En fersk rapport fra Rådgivende Ingeniørers Forening viser at offentlige bygninger har behov for vedlikehold og oppgraderinger for 160 milliarder kroner. Dette kan vi gjøre noe med nå.

Rapporten tar for seg alt av fylkeskommunale og kommunale bygninger, fra administrasjonsbygg, barnehager og skoler til kulturbygninger, pleie- og omsorgsbygninger. Endel av disse står tomme nå, og det er et mulighetsrom vi må utnytte.

Les også: Verden endres raskere enn du klarer å si «kjeks»

Nybygg i offentlig sektor. Ordføreren i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård har skjønt det. Bygg og anleggsbransjen er Norges største distriktsnæring og en av næringene med høyest privat verdiskapning. «Det er samfunnsøkonomisk avgjørende at bedriftene i denne næringen ikke stopper opp», skriver kommunen i en pressemelding.

De får min umiddelbare støtte.

Husk at Norge ikke har stoppet helt opp. Sett fart på nybygg i offentlig sektor og gjør anbudsprosessene smidige og raske. Det vil ha avgjørende betydning for vår næring.

Les også: Det går over. Det betyr ikke at det er lett

Ta bort arbeidsgiveravgiften. Det fjerde tiltaket som vil komme mange små og mellomstore bedrifter til gode er å fjerne arbeidsgiveravgiften helt i resten av 2020. Det koster rundt regnet 113 milliarder kroner for et halvt år med fritak, men vil gi daglige ledere rundt om i landet en mulighet til å beholde viktige arbeidsfolk istedenfor å permittere dem. For en alminnelig rørleggerbedrift i VB-kjeden med ti-tolv ansatte betyr dette tiltaket cirka en halv million kroner på et halvt år – direkte på bunnlinjen. Penger som kan bety at vi får beholde flere hender til å løse samfunnskritiske oppgaver.

Korona-krisen har satt norsk økonomi under sterkt press. Om ikke mange måneder skal vi igjen skape verdier og ta igjen det tapte. Byggebransjen er en av de viktigste byggeklossene i norsk samfunnsøkonomi. La oss sammen finne det beste drivstoffet for å få fart i denne motoren igjen.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå