Koronapandemi og meningsløs våpenkappløp

Norge brukte 74 milliarder i 2019 og skal bruke 16 milliarder mer i de neste åtte år på et meningsløst våpenkappløp, skriver debattantene.  Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Saken oppdateres.

Verdens militærutgifter vokste raskere i 2019 enn i de siste ti år ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI. De økte med hele 3,6 prosent fra 2018 til 2019. Utgiftene er på det høyeste nivået siden den kalde krigen. USA står for 38 prosent av utgiftene mens titusenvis av det amerikanske folket lider koronadøden og sykehus nedlegges.

Det er aldri så galt at noe ikke er bra. Den pågående koronapandemien kan stoppe galskapen på grunn av det dramatisk økonomiske fallet i verden. Folk får nå en pustepause og må kreve at statsbudsjettene skal brukes på helse, utdanning og infrastruktur; ikke til sofistikerte våpen.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Norge brukte 74 milliarder i 2019 og skal bruke 16 milliarder mer i de neste åtte år på et meningsløst våpenkappløp. Norges befolkning trenger mer enn noe annet framover penger til å bygge beredskap mot nye helsetragedier og for tilfredsstillende sjølberging av mat og medisiner.

Vi kan ikke lenger godta at krisa skal rasere sivilsamfunnet årevis mens Nato og USA får sine ublue opprustningskrav godkjent av regjeringen og de største opposisjonspartiene. Helse og liv må gå foran våpen.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå