Debatt:

Kampen mot rasisme skjer ikke på sidelinjen

Saken oppdateres.

Den 25. mai ble afroamerikaneren George Floyd drept av den hvite politimannen Derek Chauvins i Minneapolis, USA. Det var den utløsende årsaken til de mange demonstrasjonene som har foregått over hele USA og i flere europeiske byer de siste dagene. Bare noen måneder tidligere ble afroamerikaneren Ahmaud Arbery skutt og drept på joggetur, hvor motivet var rasistisk.

Listen over ubevæpnede afroamerikanere som blir drept av amerikansk politi er altfor lang - og er nødt til å ta slutt. Denne helga demonstrerer vi i byer rundt om i hele Norge solidaritet med protestene som foregår og kampen som nå kjempes i USA, og fordi alt for mange opplever rasisme også i Norge.

LES OGSÅ: Synne (18): Dette gir oss i det svarte samfunnet makten til å vise og tale vår frustrasjon

Det er på overtid at den hvite delen av befolkningen tar et ordentlig oppgjør med oss selv og hvor vi står i kampen mot rasisme. Føler du deg komfortable nok med å stå passivt på sidelinjen med veldig fortryggende utsagn som «jeg er ikke rasist jeg, altså»? Eller er du blant dem som tar en aktiv del i kampen som antirasist; som griper inn dersom du hører rasistiske kommentarer i vennegjengen eller fra familiemedlemmer og som nekter å akseptere at andre blir behandlet dårligere enn deg selv på grunn av deres hudfarge?

Det er viktigere nå enn noen gang at vi roper høyt på vegne av de som opplever rasisme på kroppen. Det er viktigere nå enn noen gang at vi melder oss på kampen, selv om det kan føles ukomfortabelt. For rasisme er et vanskelig tema å snakke om. Det kan oppleves vanskelig som en hvit person å finne de riktige ordene og unngå stigmatisering. Men det er da det er viktig å huske at dersom det kan være vanskelig og ukomfortabelt for hvite personer å snakke om rasisme, hvor provoserende, ubehagelig, vondt og vanskelig, på et usammenlignbart nivå, må det ikke være for personer med innvandrerbakgrunn å oppleve rasisme?

LES OGSÅ: - Rasismen i Norge er mer skjult

Demonstrasjonene som nå foregår verden over er forhåpentligvis en ordentlig øyeåpner for den rasismen afroamerikanere og ulike folkegrupper kjenner på kroppen hver eneste dag. Den må bekjempes av et samlet lag av antirasister i alle farger, og den skjer ikke på sidelinjen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå