Hvis du tror rasisme ikke eksisterer i Trøndelag, har du ikke fulgt med

Eugene Obiora døde, 48 år gammel.   Foto: PRIVAT

Saken oppdateres.

Eugene Ejike Obiora døde under pågripelse av politiet i Trondheim i 2006, mens han var på sosialkontoret for å klage på et vedtak. Det har i ettertid blitt slått fast at Norge brøt menneskerettighetene i behandlingen av Obiora. Den samme politimannen ble anmeldt av Sophia Baidoo for å ha trakassert henne mens hun vasket på jobb.

Les alle innlegg i vår debattserie «Rasisme i dag», i kjølvannet av opprøret i USA.

LES OGSÅ: – Blir ganske ofte beskyldt for rasisme ute på oppdrag

Og «hverdagsrasismen» eksisterer overalt. Tallene er tydelige. Mange med minoritetsbakgrunn møter fordommer og lite tillit som fører til færre jobbintervjuer, mistenkeliggjøring, behov for å motbevise oppfatninger som er tillagt dem og spørsmål om hvor man «egentlig» kommer fra. Noen opplever å bli trakassert på bussen og på gata. En rapport fra Antirasistisk senter avslørte at mange opplever at lærerne har lavere forventninger til dem, kun på bakgrunn av hudfargen deres.

LES OGSÅ: Synne (18): Dette gir oss i det svarte samfunnet makten til å vise og tale vår frustrasjon

Nordmenn med minoritetsbakgrunn som deltar i den offentlige debatten får grov hets, trusler og hat. Bare spør Sumaya Jirde Ali. Stygge kommentarer blir enda styggere, mer usaklig. Vi har garantert mange som ikke klarer, orker eller vil delta i debatten fordi prisen er så høy, særlig for mørke nordmenn. Rasismen truer ytringsfriheten til minoriteter i Norge.

Rasisme skal ikke være en del av noens hverdag eller forhindre dem fra å engasjere seg i saker de brenner for.

LES OGSÅ: Bør vi revurdere hvordan det demonstreres mot politivold?

Mangfoldet beriker Norge, men likevel tar vi ikke oppgjør med de som tråkker på det hver dag. I kommentarfeltene og i fordommene så alt for mange har. Det holder ikke å ikke være rasist. Vi må være aktive antirasister. Vi må informere oss om problemet, tørre å stå opp mot rasisme i hverdagen, og jobbe politisk mot strukturene som diskriminerer. Rasisme og diskriminering må få mer plass på pensum, ikke minst i historiefaget.

LES OGSÅ: Rasismen i Norge er mer skjult

Vi må bekjempe stemmene som fyrer opp fremmedfrykt og hat i Norge. Vi kan ikke akseptere at rasister og radikale stemmer i innvandringsdebatten blir normalisert, men reagere hver gang de gis en plattform.

Derfor blir det demonstrasjon i Trondheim 15. juni. Bli med.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå