Debatt:

Selvskadende polarisering

Enn så lenge kommer fortsatt én av åtte kroner i statsbudsjettet, og én av fire eksportkroner, fra oljebransjen, skriver Aps gruppeleder i Verdal. Her er Jonas Gahr Støre og Arild Buran ved Kværner Verdal.  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

I Adressa 9. juni presenterer kommentator Tomas Kothe-Næss krisepakken til leverandørindustrien som «en redning for Verdal – men ikke for klimaet». Det blir fremsatt påstander som at koronaen har «snudd opp ned på norsk politikk», at krisepakken er en «kostbar seier», og at omstillingen til «mer miljøvennlig produksjon forsinkes». Dette er et selvskadende bidrag til polarisering.

LES KOMMENTAREN: Oljemilliarder redder Verdal, men ikke miljøet

Norsk politikk er mer verdibasert enn på lenge. Vi ser ei Høyre-regjering som går i front for en «forhistorisk gufs»-politikk. Krisepakken til leverandørindustrien er et godt eksempel. Industriarbeiderne må stå med lua i hånda og trygle om å at arbeidsplassene deres skal spares. Arbeidsplassene som igjen skaper verdiene samme politikere kappes om å fordele. Fra en sosialdemokratisk synsvinkel er dette nedlatende og totalt feil.

For Arbeiderpartiet er dette en rett venstre i kjerneverdiene. Partileder Jonas Gahr-Støre har evnet å samle troppene når det gjelder, ta fraspark fra felles grunnmur av kjerneverdier, satse på fagpolitisk samarbeid - og finne virkelighetsforankrede løsninger.

LES OGSÅ: Knapt et døgn etter oljeforliket på Stortinget startet sveiserobotene på Kværner Verdal med Hod-prosjektet

Krisepakke for velferdsstaten. Krisepakken er en gladnyhet for industrien, industriarbeidsplassene og for Verdal. Pakken som er jobbet gjennom er likevel først og fremst en krisepakke som stekker seg langt utover Verdal – og langt utover industrien. Enn så lenge kommer fortsatt én av åtte kroner i statsbudsjettet, og én av fire eksportkroner, fra oljebransjen.

Disse pengene fordeles igjen til alle kommunene i landet. Derfor er denne krisepakken eksistensiell for alle som mener vi skal fortsette med gratis skole og helsehjelp for alle. Krisepakken for oljebransjen, er en sikring av at landets og kommunenes inntekter vil fortsette.

LES OGSÅ: - Et forlik som står opp for næringa

Selvskading. Det står ingen grønn industri klar for å erstatte oljebransjens verdiskaping og bidrag til statskassa. På veien mot et bærekraftig samfunn, må noen ta den uhippe jobben med å faktisk fokusere på løsninger fremfor problemer. Helst realistiske og gjennomførbare. Forskningen viser at det ikke er en selvfølge at Norge skal klare «et grønt skifte».

Det avhenger av at vi klarer å få politikk, forskning og industri til å spille på samme lag. Industrien, industriarbeiderne og fagmiljøene er basen vi skal bygge morgendagens bærekraftige industri på. Da er det en dårlig ide å dytte industrien over ende. Å la industrien, eller rekrutteringen til industrien, skades for mye – er å hamre sprekker i sin egen grunnmur før du skal bygge hus på den.

LES OGSÅ: Vil fylle opp med koronamilliarder

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå